Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Tip: maak je website AVG-proof

Door: Jolanda Sieders
Datum: 06 apr 2018

Eind mei wordt de AVG (Algemene Verordening Gegevensverwerking) van kracht. Wanneer je een website hebt en mensen zich daar kunnen inschrijven voor een nieuwsbrief, betekent dit al dat je gegevens van (potentiële) klanten verzamelt. Heb je een webshop, of geven mensen zich op voor een workshop of training waar ze jou voor betalen, dan is het duidelijk: je moet vanaf eind mei duidelijk laten zien hoe jij met die gegevens omgaat.

AVG-proof

Er zijn daarbij een aantal zaken van belang:
– Houdt de gegevens van jouw klanten goed bij in een helder Excel-bestand (of een andersoortige database) en bewaar deze goed. Maak dit bestand natuurlijk nooit beschikbaar voor anderen. 
– Wanneer je een webshop hebt of er vinden betalingen plaats via jouw website, beveilig deze dan (zodat er een groen slotje in adresbalk komt). Dit doe je door een SSL-certificaat aan te vragen bij de hosting-partij waar jouw website staat. 
– Pas je contact- of inschrijfformulieren aan: je mag vanaf eind mei alleen nog maar gegevens vragen die je ook echt nodig hebt. Bovendien moet er een link in je formulier staan naar je privacyverklaring. Om het af te maken kun je een zin toevoegen waarin staat dat wanneer bezoekers het formulier verzenden, ze akkoord gaan met de privacyverklaring. 
– Voeg aan je website een ‘cookiemelding’ toe. Dit kan in WordPress door een eenvoudige plugin zoals ‘Cookie Notice’ toe te voegen. 
– Beschrijf de procedures rondom het verwerken van persoonsgegevens, bijvoorbeeld bij een datalek. Je kunt dit in een Word-bestand doen, waarin je ook zet wat je doet wanneer mensen om hun gegevens vragen. 
– Stel een Privacy-verklaring op. Dit kan heel eenvoudig via de website https://veiliginternetten.nl/zakelijk/ (scroll naar beneden naar ‘privacyverklaring’) waar je door een wizard gaat en er een tekst gegenereerd wordt die je op je website kunt plaatsen. Maak hiervoor een aparte pagina aan en plaats op je website een link hier naartoe (bijvoorbeeld op de pagina ‘contact’ of in je footer).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere blogs over dit thema

Favorieten: Divi

Favorieten: Divi

Een aantal jaar geleden 'struikelde' ik over Divi. Een thema met een 'bouwer', een soort blokkendoos waarmee je heel eenvoudig websites kunt bouwen. Aan de voorkant, zodat je precies ziet wat je doet. In de loop van de jaren is het thema en de (inmiddels ingevoegde)...

Lees meer
WordPress 5.5: sitemap, updates en de blokeditor

WordPress 5.5: sitemap, updates en de blokeditor

Gisteren lanceerde Wordpress een update naar versie 5.5. Inmiddels heb ik al flink wat websites naar de nieuwe versie overgezet en alles werkt prima, dus ga gerust je gang en update je website 😉 Er zijn veranderingen op 3 belangrijke gebieden. verbeterde sitemap...

Lees meer
Vergroot jouw vindbaarheid

Vergroot jouw vindbaarheid

Zo af en toe krijg ik een bericht van een klant met de vraag hoe het toch kan dat hun spiksplinternieuwe website niet gelijk veel meer klanten oplevert. En waarom hun net toegevoegde aanbod niet al een keer of wat verkocht is. En veel klanten vragen mij, waarom hun...

Lees meer