Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Vergroot jouw vindbaarheid

Door: Jolanda Sieders
Datum: 09 apr 2020

Zo af en toe krijg ik een bericht van een klant met de vraag hoe het toch kan dat hun spiksplinternieuwe website niet gelijk veel meer klanten oplevert. En waarom hun net toegevoegde aanbod niet al een keer of wat verkocht is. En veel klanten vragen mij, waarom hun website nog niet bovenaan de zoekresultaten in Google staat, nu hij net af is en toch zo goed in elkaar zit. Hoe zit het toch met die vindbaarheid?

Of jouw bedrijf via je website meer klanten krijgt hangt jammer genoeg niet alleen van mijn werk af. Of een website klanten oplevert hangt van heel veel factoren af, waar de opbouw en structuur van de website maar een klein gedeelte is. Het goede nieuws is, dat je op veel van die factoren invloed kunt uitoefenen. Ik zet er een aantal op een rij. Het mag duidelijk zijn dat dit niet uitputtend of volledig is; ik ben geen marketing-deskundige of SEO-specialist. Maar met een dosis gezond verstand kom je al een heel eind.

Vindbaarheid

  • Zoektermen (keywords) die je instelt op je pagina’s, je berichten en je afbeeldingen. Er zijn ontelbare blogs geschreven, webinars gegeven en instructies geschreven over hoe je de juiste zoekwoorden instelt. Mijn tip: neem 1 zoekwoord per blog of pagina en houd het logisch. Schrijf geen pagina ‘om het zoekwoord heen’, maar zorg dat het op een natuurlijke manier een aantal keer terugkomt. Een plugin (voor WordPress) die je daarbij kan helpen is Yoast.
  • Zorg dat er vanaf het internet gelinkt wordt naar jouw website en andersom (dus nooit je hele blog online, maar altijd een samenvatting of de eerste alinea met links naar je website). Hoe meer verbindingen er zijn op het internet naar jouw website, hoe beter zoekrobots het kunnen vinden. Net als in je hersenen.
  • Voeg je bedrijf toe aan Google Maps. Op deze manier wordt je bedrijf ook getoond in die resultaten.

Rust, reinheid en regelmaat

Oftewel: een goed gestructureerde, overzichtelijke website. Jouw bezoekers moeten alle informatie die ze nodig hebben, snel en eenvoudig kunnen vinden. Een aantal elementen zijn daarbij van belang.

  • Een duidelijk, goed vindbaar menu. Lijkt logisch, maar snappen bezoekers van jouw website direct waar ze moeten zijn? Mooie, poëtische termen staat prachtig, maar is voor bezoekers verwarrend en dat is dodelijk. Onderzoek heeft laten zien dat de eerste 10 seconden cruciaal zijn. Als ze dan nog niet hebben gevonden waar ze naar op zoek waren, klikken ze weer weg.
  • Is dat wat je aanbiedt helder – en overzichtelijk te bekijken? Gebruik je kopjes, afbeeldingen (die ondersteunen!) en leesbare zinnen? Lange teksten worden nauwelijks gelezen door bezoekers, de meeste mensen ‘scannen’ een pagina voor hetgeen ze zoeken. Zorg voor teksten van ongeveer 450 tot 500 woorden, dat vindt vriend Google fijn.
  • Maak jouw website rustig om naar te kijken. Lezen op een scherm is al vermoeiender dan anders, en te felle kleuren of juist te weinig contrast helpen niet. En als je de aandacht van je lezers wilt vasthouden, gebruik dan niet ál teveel bewegende elementen op je site. Een mooie slider op je voorpagina kan helpen om de aandacht te trekken, maar wanneer je informatie wilt geven, wil je dat je bezoekers zich kunnen concentreren, toch?

Waardevolle inhoud

Als de content op je website goed gestructureerd is, kunnen bezoekers makkelijker informatie vinden die ze zoeken. Maar wát je zegt is net zo belangrijk.

  • Zorg voor consistentie in de informatie die je geeft. Zeg niet op de ene pagina dit en in een volgend blog dat. Onthoud dat wanneer je congruentie laat zien, je vertrouwen op wekt. Wat je zegt, moet dus overeenkomen met wat je doet (of aanbiedt) én wat mensen van jou ervaren. Dus ja, ook jouw reacties op anderen tellen mee. Dit noem ik authenticiteit; laten zien wie je bent.
  • Deel waarde; laat zien dat je deskundig bent. Een blog is een goede manier hiervoor, maar alleen als dat relevant is voor wat je aanbiedt. In je blog linken naar een pagina helpt weer voor de vindbaarheid, maar een link opnemen naar een andere deskundige, boek of inspirerend filmpje/quote/website helpt ook.
  • Vertel jouw verhaal. Wees niet bang om persoonlijk te zijn; zeker wanneer je diensten aanbiedt willen bezoekers weten met wie ze te maken hebben voordat ze overwegen om klant te worden bij je. Jouw klanten haken aan op jou, omdat wat jij biedt uniek is.
Bekijk een video over de SEO-instellingen in de plugin Yoast
Bekijk een video over het toevoegen van jouw bedrijf aan Google Maps

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Favorieten: Divi

Favorieten: Divi

Een aantal jaar geleden 'struikelde' ik over Divi. Een thema met een 'bouwer', een soort blokkendoos waarmee je heel eenvoudig websites kunt bouwen. Aan de voorkant, zodat je precies ziet wat je doet. In de loop van de jaren is het thema en de (inmiddels ingevoegde)...

Lees meer
WordPress 5.5: sitemap, updates en de blokeditor

WordPress 5.5: sitemap, updates en de blokeditor

Gisteren lanceerde Wordpress een update naar versie 5.5. Inmiddels heb ik al flink wat websites naar de nieuwe versie overgezet en alles werkt prima, dus ga gerust je gang en update je website 😉 Er zijn veranderingen op 3 belangrijke gebieden. verbeterde sitemap...

Lees meer
Oops… en hoe je jouw website kunt redden

Oops… en hoe je jouw website kunt redden

Zo af en toe krijg ik een paniekerig telefoontje van iemand wiens website verdwenen is. Nou ja, niet verdwenen, maar al m'n foto's zijn weg! Of een appje van een klant wiens blogs verdwenen zijn, nadat er 'opgeruimd' is. En heel soms wordt een website gehackt en is je...

Lees meer