Ruimte om te zijn

Ontdek wie jij bent, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Over zelfreflectie

Voor mij begon zelfreflectie met nieuwsgierigheid en lezen. Ik las al heel vroeg zo’n beetje alles wat los en vast zat. En overal. In bed, aan tafel, tijdens feestjes en op de wc las ik boeken, tijdschriften, etiketten en folders. Ik wilde weten hoe het zat, waarom iets zo ging en vooral waartoe.

Langzamerhand ging ik vragen stellen over het waarom en waartoe van mensen. De dominee kon mij geen bevredigende antwoorden geven en dus keek ik verder. De psychologie gaf me tot op zekere hoogte een goede richting, maar er kwamen pas echt zinnige antwoorden toen ik vragen ging stellen aan en over mijzelf. De opleidingen binnen NLP hebben me daar enorm bij geholpen.

Een rode draad in mijn leven is het gaan staan voor mijzelf. Als verlegen meisje stond ik blozend voor de klas te hakkelen, later durfde ik in vergaderingen nauwelijks mijn mond open te doen. Over wat er zich allemaal in mijn binnenste bewoog, sprak ik geen woord. Beetje bij beetje en via een aantal pijnlijke ervaringen werd het me duidelijk dat wanneer ik niet helder ben over wat belangrijk is voor mij, ik niet het leven kan leiden dat ik het liefste wil.

 

  • Toen ik niet wist wat mijn belangrijkste waarden waren, kende ik mijn grenzen niet en liet ik anderen er overheen gaan.
  • Totdat ik leerde om mijzelf uit te spreken, konden anderen mij niet ondersteunen, bekrachtigen of aanscherpen.
  • Pas toen ik ook mijn donkere kanten durfde zien, kon ik alleen zijn met mezelf en het goed hebben.
  • En op het moment dat ik mijn kracht en licht erkende, kon ik voelen wat mijn missie is.

 

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie betekent heel letterlijk de reflectie van je zelf. Kijken naar jezelf dus. Opmerken wat je zegt, wat je doet, welke beslissingen je neemt en welke afwegingen je daarbij meeneemt. Het gaat erom dat je je bewust wordt van je gedrag en je gedachten, zodat je bewuste keuzes gaat maken. 

Vaak betekent dit dat je eerst moet leren naar jezelf te luisteren. Wanneer je iets wilt opmerken dat verborgen of niet zichtbaar is, zul je geconcentreerd en stil moeten zijn. 

Hoe doe ik dat?

Gek genoeg kun je niet alleen je hoofd gebruiken om zelfkennis te ontwikkelen. Een mens bestaat nu eenmaal uit meer dan alleen een hoofd, een brein. Om te ontdekken wie jij écht bent, moet je naar binnen, naar je hart. En moet je leren, wat jouw lichaam je vertelt.

Er zijn allerlei technieken waarmee je jezelf kunt bevragen en je de wijsheid die in jouzelf is, weer kunt herinneren. Eerlijkheid is daarbij van essentieel belang.

Hoe kan het me helpen?

Wanneer je jezelf beter kent, en je jouw eigen wijsheid erkent, ben je op weg naar de beste versie van jou.

 

  • Je vergroot jouw zelfvertrouwen, omdat je weet waar je voor staat.
  • Je ontdekt wat jij de wereld komt brengen, wat jouw missie, jouw unieke bijdrage is.
  • Je maakt betere keuzes, zodat je gaat doen waar je blij van wordt.