Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Down the rabbithole

Door: Jolanda Sieders
Datum: 20 jan 2024

Nou, dat was me het begin van het jaar wel. Mijn moeder viel en brak haar heup, zo ongeveer tegelijk met de griep die mij velde. Later realiseerde ik me dat toen de moeder van Lief in het ziekenhuis terecht kwam, ik ook ziek werd. Tijd voor nog een rondje reflectie – daar was ik in december nog niet écht aan toe gekomen.

Ik ging echt ‘down the rabbithole’. Geen energie, eetlust of behoefte aan wat dan ook. Wel veel tranen, soms om helemaal niets. Langzaam kwam bovendrijven wat ik los mocht laten: verdriet. Vooral het verdriet om het verlies van mijn vader was heel sterk (zie ook het gedicht dat ik schreef). De zorgen om mijn moeder raakte ook dat gemis aan en ik liet me er helemaal door meenemen. Mee de diepte in, het donker in.

Het voelt alsof ik op een nieuwe laag in mij ben aangekomen. Ik zie persoonlijke, spirituele ontwikkeling als een spiraal, waar we de thema’s in ons leven steeds weer tegenkomen totdat we deze hebben opgelost of er voldoende van hebben geleerd. Mijn ziek zijn is een gedwongen stil staan, een uitnodiging om helemaal bij en met mijzelf te zijn en weer een stukje verder op de spiraal te gaan. Overgave, hulp vragen, stilte, alleen-zijn… het heeft me weer wat dichterbij mijn kern gebracht.

Eruit komen ging moeizaam en met kleine stapjes. De frustratie om l a n g z a a m te moeten gaan loslaten, de dagen nemen zoals ze komen. Wakker worden en voelen hoe het is. En gelukkig ook merken hoe ik steeds helderder werd en meer naar buiten gericht. Wat me daarin geloof ik het meeste heeft geholpen is voelen dat ik niets ‘moet’. Mijn lijf volgen, mezelf toestaan om te verdwalen in Harry Potter (álle delen!) en domme spelletjes op m’n telefoon.

Wat ik te voelen had, kwam toch wel. Wat me moest raken, zag en hoorde ik toch wel. Ik wéét nu nog meer dat het universum me alles geeft wat goed is voor mij. Niet persé wat ik wil, maar wel wat ik nodig heb.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Human Design – jouw autoriteit

Human Design – jouw autoriteit

Samen met jouw strategie zorgt je autoriteit ervoor, dat je jouw energie steekt in dingen die kloppen voor jou. Waar je strategie je laat zien wat de beste manier is om te interacteren met de wereld om je heen, helpt jouw autoriteit je om de beste beslissingen te...

Lees meer
Feest van het Mysterie: een nieuw begin

Feest van het Mysterie: een nieuw begin

Het kan nog bitter koud zijn, maar als de zon schijnt is het op een beschut plekje al heerlijk. Toch ziet de natuur er nog leeg en doods uit. Akkers zijn grauw, bomen kaal. Alleen sneeuwklokjes bloeien dapper, ongeacht of het nog gaat sneeuwen of niet. Toch, als ik...

Lees meer
Human Design – jouw strategie

Human Design – jouw strategie

Jouw strategie volgen betekent via de weg van de minste weerstand, de beste mogelijkheden ontdekken om jouw geschenk in de wereld te zetten. We zijn niet allemaal gemaakt om initiatief te nemen en pro-actief kansen te creëren. Voor sommigen van ons werkt het simpelweg...

Lees meer