Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Het natuurlijke ritme van creatie

Door: Jolanda Sieders
Datum: 22 sep 2021

Alles heeft een eigen ritme. De seizoenen, dag en nacht, bomen, je menstruatie, eb en vloed, zonnebloemen, jouw hart – de natuur volgt haar eigen klok. Hoe meer we daarvan afwijken of er verder vandaan gaan, hoe harder we moeten werken. Voor mij is de wintertijd daar een perfect voorbeeld van, maar dat is een onderwerp voor een andere keer. Nu wil ik laten zien hoe je meer flow kunt creëren, wanneer je wél gebruik maakt van en je afstemt op het natuurlijk ritme.

jaarfeesten

De Germaanse en Keltische cultuur kende veel rituelen en feesten die met dit ritme meebewegen. Zij vierden 8 jaarfeesten die verband hielden met de landbouw, vruchtbaarheid en het ritme van de seizoenen. Als je leven afhangt van een goede oogst, zijn dat best essentiële zaken. Het was niet alleen een kwestie van ‘bezweren’ of ‘smeken bij de goden’; onze voorouders leefden veel meer verbonden met de natuur en haar ritme. Het was vanzelfsprekend wanneer je moest zaaien en oogsten. De afwisseling van inspanning en rust was een weerspiegeling van wat zich in de natuur afspeelde, niet ingegeven door vaststaande uren en klokken.

Veel van deze feesten zijn ‘ingelijfd’ door het christendom; Midwinter werd Kerst, de Lente-equinox werd Pasen en Midzomer werd het Michaelsfeest. Niet alleen kwam daarmee de verbinding met de landbouw te vervallen, maar ook de essentie van de feesten ging verloren. Ik maak in mijn eigen leven altijd ruimte voor deze momenten in het jaar, zodat ik kan reflecteren op waar ik mee bezig ben en wat de logische volgende stap is.

cirkel

De cirkel is het meest voorkomende en meest natuurlijke symbool. De zon en maan zijn cirkels, een steen in water vormt cirkels, onze irissen zijn een cirkel, en het wiel als cirkel heeft enorm veel invloed gehad op onze ontwikkeling.

Voor mij voelt het jaar ook als een cirkel. Het maakt niet uit waar je begint, als je de cyclus afmaakt kom je weer op hetzelfde punt uit. Wanneer je de seizoenen in die cirkel van het jaar ziet, bijvoorbeeld door naar bomen te kijken, zie je een cyclus van stilte of rust, starten en groei, voltooiing en uitbundigheid, afsterven en loslaten. En weer. En weer.

Die verschillende fases kun je op allerlei plekken terug vinden. Je menstruatiecyclus bijvoorbeeld, of in de fases van de maan. Wanneer je je van dit ritme bewust wordt, kun je het ook inzetten in je werk of wanneer je iets wilt creëren.

ritme van creatie

Wanneer je iets creëert of vormgeeft (en dat kan een appeltaart, evenement of een nieuwe fase in je leven zijn), volg je bepaalde stappen.

  1. het idee (wat wil je en waarom?)
  2. plannen en voorbereiden (wat is er nodig?)
  3. uitvoeren (wat ga je doen?)
  4. doorgaan (gaat het vanzelf of moet je bijsturen/aansporen?)
  5. afmaken, afronden (hoe is het resultaat?)
  6. genieten (niet vergeten!)
  7. loslaten (is het uit je gedachten, is het echt klaar?)
  8. rust nemen en reflecteren (hoe was het proces, wat neem je hieruit mee?)

Leg deze stappen op het ritme van de maan of het ritme van het jaar en je hebt een prachtig ‘draaiboek’ voor creatie! Je kunt deze cyclus dus in het klein (in de 4 weken van de maan) doorlopen, of in het groot (in de 4 seizoenen). Hieronder vind je de afbeelding in pdf. Print hem uit, hang hem op en vind jouw ritme van creatie!

Download jouw ritme van creatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Toevallig

Toevallig

Vandaag gebeurde het weer! Twee keer zelfs; eerst werd een afspraak afgezegd door een klant omdat ze ziek was. Toen ik vervolgens koffie stond te maken in de keuken, zag ik een buurvrouw naar de koffieruimte van de woongroep lopen. Ik bedacht me ineens dat een andere...

Lees meer
Auratypes volgens Human Design

Auratypes volgens Human Design

De types binnen Human Design worden aura-types of energie-types genoemd. Dit verwijst naar de manier waarop de verschillende types energie uitstralen, hoe ze interacteren met de wereld om hen heen.  En jij? Herken jij jezelf in de beschrijving van de verschillende...

Lees meer
Feest van het Mysterie: periode van een nieuw begin

Feest van het Mysterie: periode van een nieuw begin

Het is nog koud en donker, sneeuw en ijs liggen op de loer. En toch, als je goed kijkt zie je de eerste tekenen van nieuw leven al. Dikke knoppen aan struiken en misschien al een eerste sneeuwklokje. In jou liggen de zaadjes van plannen voor dit jaar te wachten om te...

Lees meer