Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Het natuurlijke ritme van creatie

Door: Jolanda Sieders
Datum: 22 sep 2021

Alles heeft een eigen ritme. De seizoenen, dag en nacht, bomen, je menstruatie, eb en vloed, zonnebloemen, jouw hart – de natuur volgt haar eigen klok. Hoe meer we daarvan afwijken of er verder vandaan gaan, hoe harder we moeten werken. Voor mij is de wintertijd daar een perfect voorbeeld van, maar dat is een onderwerp voor een andere keer. Nu wil ik laten zien hoe je meer flow kunt creëren, wanneer je wél gebruik maakt van en je afstemt op het natuurlijk ritme.

jaarfeesten

De Germaanse en Keltische cultuur kende veel rituelen en feesten die met dit ritme meebewegen. Zij vierden 8 jaarfeesten die verband hielden met de landbouw, vruchtbaarheid en het ritme van de seizoenen. Als je leven afhangt van een goede oogst, zijn dat best essentiële zaken. Het was niet alleen een kwestie van ‘bezweren’ of ‘smeken bij de goden’; onze voorouders leefden veel meer verbonden met de natuur en haar ritme. Het was vanzelfsprekend wanneer je moest zaaien en oogsten. De afwisseling van inspanning en rust was een weerspiegeling van wat zich in de natuur afspeelde, niet ingegeven door vaststaande uren en klokken.

Veel van deze feesten zijn ‘ingelijfd’ door het christendom; Midwinter werd Kerst, de Lente-equinox werd Pasen en Midzomer werd het Michaelsfeest. Niet alleen kwam daarmee de verbinding met de landbouw te vervallen, maar ook de essentie van de feesten ging verloren. Ik maak in mijn eigen leven altijd ruimte voor deze momenten in het jaar, zodat ik kan reflecteren op waar ik mee bezig ben en wat de logische volgende stap is.

cirkel

De cirkel is het meest voorkomende en meest natuurlijke symbool. De zon en maan zijn cirkels, een steen in water vormt cirkels, onze irissen zijn een cirkel, en het wiel als cirkel heeft enorm veel invloed gehad op onze ontwikkeling.

Voor mij voelt het jaar ook als een cirkel. Het maakt niet uit waar je begint, als je de cyclus afmaakt kom je weer op hetzelfde punt uit. Wanneer je de seizoenen in die cirkel van het jaar ziet, bijvoorbeeld door naar bomen te kijken, zie je een cyclus van stilte of rust, starten en groei, voltooiing en uitbundigheid, afsterven en loslaten. En weer. En weer.

Die verschillende fases kun je op allerlei plekken terug vinden. Je menstruatiecyclus bijvoorbeeld, of in de fases van de maan. Wanneer je je van dit ritme bewust wordt, kun je het ook inzetten in je werk of wanneer je iets wilt creëren.

ritme van creatie

Wanneer je iets creëert of vormgeeft (en dat kan een appeltaart, evenement of een nieuwe fase in je leven zijn), volg je bepaalde stappen.

  1. het idee (wat wil je en waarom?)
  2. plannen en voorbereiden (wat is er nodig?)
  3. uitvoeren (wat ga je doen?)
  4. doorgaan (gaat het vanzelf of moet je bijsturen/aansporen?)
  5. afmaken, afronden (hoe is het resultaat?)
  6. genieten (niet vergeten!)
  7. loslaten (is het uit je gedachten, is het echt klaar?)
  8. rust nemen en reflecteren (hoe was het proces, wat neem je hieruit mee?)

Leg deze stappen op het ritme van de maan of het ritme van het jaar en je hebt een prachtig ‘draaiboek’ voor creatie! Je kunt deze cyclus dus in het klein (in de 4 weken van de maan) doorlopen, of in het groot (in de 4 seizoenen). Hieronder vind je de afbeelding in pdf. Print hem uit, hang hem op en vind jouw ritme van creatie!

Download jouw ritme van creatie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Vol verwachting…

Vol verwachting…

Het is bijna Sinterklaas. Het is donker buiten, en koud. De bomen zijn bijna allemaal kaal, het waait en achter de ramen van de huizen in de straat verschijnen steeds meer lichtjes. Hoe eerder het donker wordt buiten, hoe meer ik uitkijk naar het nieuwe jaar. Niet...

Lees meer
Herfstequinox

Herfstequinox

Loslaten, ruimte maken, delen Als ik de deur van mijn balkon open zet, ruik ik de herfst. Het is fris en een beetje vochtig. Het ruikt naar natte bladeren en de donkere geur van aarde. Ik haal diep adem; misschien is het omdat ik in de herfst geboren ben, maar ik houd...

Lees meer
niet meer doen

niet meer doen

Ik zit op m'n balkon en ik zucht. Ik ontspan wat meer in de stoel en haal nog eens diep adem. Met m'n ogen dicht voel ik mijn lijf, voel ik hoe ik thuis kom. Dit is het eerste weekend in ééuwen dat ik niks hóef - of in ieder geval zo voelt het. En ik heb de afgelopen...

Lees meer