Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Human Design: de 9 centra

Door: Jolanda Sieders
Datum: 17 mei 2024

De 9 centra van jouw Human Design chart en hun thema’s

Wanneer je jouw Human Design chart bekijkt, zie je 9 figuurtjes die ingekleurd of wit zijn. Dit worden de ‘centra’ genoemd. Ze zijn verbonden met de chakra’s en hebben allemaal hun eigen thema.

Is een centrum ingekleurd – gedefinieerd – dan heb je een vaste manier om met het thema van dat centrum om te gaan. Het thema en die manier van doen past bij wie jij bent en deze energie zend je uit. Je beïnvloedt hiermee vanzelf de mensen om jou heen, zelfs als je dat niet in de gaten hebt. Het is energie die je uitzendt, of je wil of niet.

Is een centrum wit – ongedefinieerd – dan ontvang je over het betreffende thema informatie en energie van mensen om je heen en kun je gedrag of overtuigingen aanleren die eigenlijk niet bij jou passen. Dit gebeurt bij ons allemaal als kind door de aanwezigheid van onze ouders en andere belangrijke rolmodellen zoals vriendjes en leraren. 

Dit zijn de 9 centra:

  • Hoofd
  • Ajna
  • Keel
  • Identiteit
  • Hart of ego
  • Sacraal
  • Emotie
  • Milt
  • Wortel

Hieronder vind je per centrum meer informatie. 

Hoofd centrum

Het hoofdcentrum is verbonden met het kruinchakra en heeft als thema ‘Inspiratie en grote vragen’. De inspiratie die je opdoet zet je aan tot (na)denken. Dit centrum zet ons onder druk om vragen te stellen en antwoorden te vinden.

Ajna centrum

Dit centrum heeft als thema ‘Concepten & overtuigingen’ en is verbonden met het voorhoofd-chakra, ook wel derde oog genoemd. Het Ajna-centrum verwerkt de informatie en inspiratie die via het hoofd binnen komt. Het werkt nauw samen met het hoofdcentrum.

Keel centrum

Het Keelcentrum heeft als thema ‘Communicatie en expressie’ en is verbonden aan het keel-chakra. Het bepaalt of je je makkelijk uitdrukt, niet alleen in taal maar ook in wat je neerzet in de wereld. 

Identiteit of G-centrum

Dit centrum staat voor ‘Zelfbewustzijn & richting’ en is verbonden aan het hart-chakra. Thema’s zijn zelfliefde en het kunnen volgen van een innerlijk kompas.

Hart- of ego-centrum

In Human Design is het hart-chakra als het ware verdeeld in het Identiteit-centrum en het Hart-centrum. Waar het Identiteit-centrum gaat over zelfliefde, is het thema van dit centrum ‘Eigenwaarde & wilskracht’. 

Sacraal centrum

Dit centrum is de bron van onze levenskracht en is verbonden met het tweede chakra. De thema’s zijn dan ook ‘Levensenergie & kracht’. Heb je dit centrum gedefinieerd, dan ben je óf een Generator, of een Manifesting Generator.

Emotie centrum

Dit centrum, wat verbonden is aan de Solar Plexus, gaat over ‘Emoties en gevoeligheid’. Het stelt je in staat om sterke emoties te ervaren of op te pikken bij anderen. Het leert ons dat emoties waardevolle signalen zijn. 

Milt centrum

Dit centrum is niet verbonden aan een specifiek chakra, maar aan de milt. De thema’s zijn ‘Intuïtie en immuunsysteem’ en dit centrum is verantwoordelijk voor het functioneren van ons immuunsysteem en ons welbevinden. Instinctief, intuïtief en op basis van smaak beslist het Milt centrum wat gezond is voor onze fysieke overleving en wat niet.

Wortel centrum

Dit centrum is verbonden met ons onderste chakra en heeft als thema’s ‘Adrenaline & momentum’. Het oefent druk op ons uit om in beweging te komen en om te gaan met de uitdagingen van het leven. 

Wil je meer weten over jouw Human Design chart? Boek dan een persoonlijke sessie. Ik neem je graag mee op reis door jouw chart. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Midzomer – geniet van het leven!

Midzomer – geniet van het leven!

Het is Midzomer, hoewel het lijkt alsof de zomer nog moet beginnen. De natuur trekt zich daar niets van aan en groeit en bloeit in al haar glorie. De groeikracht in de natuur is nu op haar sterkst en alles reikt uit, is uitbundig en viert het leven. Hoe is dat met...

Lees meer
Familie

Familie

Eind mei maakte ik in 10 dagen een reis door 3 landen en langs allerlei vormen van familie. Het was een boeiende en zeer vermoeiende reis, maar met mooie inzichten. Een korte impressie. Festival familie Ik zit in onze heerlijke klapstoel voor de camper, onder de...

Lees meer
Feest van Verbinding: alles op z’n tijd

Feest van Verbinding: alles op z’n tijd

Misschien herken je het wel; het lijkt vaak hollen of stilstaan. Niet alleen het weer (wat bén ik klaaaaaar met de regen!!), maar ook in hoe de flow is in mijn werk. Sommige weken is mijn agenda oorverdovend leeg, dan weer krijg ik het ene 'sproedje' na het andere. De...

Lees meer