Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Zelfreflectie voor Ondernemers deel 1: het manifest

Door: Jolanda Sieders
Datum: 08 aug 2020

Deze zomer had ik graag met een stuk of 4 ondernemers het programma ‘Zelfreflectie voor ondernemers‘ willen uitproberen. Onder andere door vakanties en al vastliggende plannen lukte dat niet, maar aangezien de ochtenden al gepland waren, heb ik gisteren zélf het eerste deel uitgeprobeerd: het manifest.

In het eerste onderdeel ga je aan de slag met het manifest van jouw bedrijf. En daarbij werken we met het model van de gouden cirkel van Seth Godin: beginnend in het midden met jouw intentie (why), de tweede cirkel met jouw ambities (how) en in de buitenste cirkel jouw werkwijze (what). Ik heb daarvoor werkbladen gemaakt zodat je jouw gedachtegang kunt noteren en je desgewenst een geschreven manifest kunt maken aan het einde van het programma.

de tijdlijn

Het eerste onderdeel, de tijdlijn, had ik eerder dit jaar al gemaakt en uitgewerkt. Toch merkte ik nu wéér nieuwe dingen op en zag ik een rode draad die me eerder niet was opgevallen: ik heb veel gewerkt met mensen die niet in de standaard pasten. Leerlingen die anders leerden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij gaan me aan het hart. En ook nu werk ik veel met ondernemers die het anders doen dan anderen. Ondernemers die buiten de lijntjes kleuren en die voelen dat het anders kan.

intentie, ambitie en werkwijze

Na deze voorbereidende opdracht ging ik aan de slag met de vragen over mijn intentie en missiewoord, mijn ambitie of droom van verandering en mijn werkwijze, waarin ik mocht brainstormen over mogelijke producten en diensten. Met name in het stuk over mijn ambities (ik heb een tikje allergie voor dit woord, maar hoe meer ik het in deze context gebruik, hoe minder erg het wordt) kreeg ik toch ook weer nieuwe beelden en kwam ook de term ‘bezield ondernemen’ sterk naar voren. Het was voor mij goed om me weer te verbinden met wat ik wil veranderen in de wereld, om te durven groots te denken.

Mijn ambitie is, dat iedereen werkt en leeft vanuit zijn of haar hart, zodat waarden als aandacht, vertrouwen, liefde en overvloed alle ruimte krijgen.

Best spannend, om zo groots te denken! Maar ik kon ook voelen dat wanneer ik me met iets verbind dat groter is dan mijzelf, mijn blikveld verruimt. Ik krijg een breder perspectief, het gaat niet meer over mij maar over dat wat ik in de wereld mag zetten.

ideeën

In de buitenste cirkel staan de producten of diensten die je aanbiedt, en wanneer je intentie of missie is aangescherpt en je je ambities opnieuw hebt geformuleerd, komen er wellicht zomaar ideeën op voor nieuwe dingen! In mijn geval bedacht ik me dat ik het leuk zou vinden om voor iemand een product te ontwikkelen – zo ligt er hier nog een labyrintspel op de plank dat ontstond, net zoals de kaartenset ontstaan is. Ook een reis organiseren naar een bijzondere plek aan de hand van een thema of vraag lijkt me geweldig.

Het was ook goed om te voelen dat de manier waarop ik werk, op dit moment helemaal bij me past. Daar hoef ik niet aan te schaven.

het visueel maken

Na al het denken en schrijven werd het tijd om alles in beeld te brengen. Aanvankelijk had ik bedacht dat de afbeeldingen de cirkels helemaal zouden bedekken, maar ik wilde toch goed leesbaar houden wat ik had opgeschreven. Met verf aan de slag dus en daarna schrijven en plakken. Zo heerlijk om dit proces z’n gang te laten gaan en ik besefte dat ik hier voldoende tijd voor wil inruimen. Dit mag ook zijn tijd hebben.

bijschaven

Nu ik het zelf ervaren heb, weet ik waar ik wat moet aanpassen en wat al goed werkt. Zo weet ik nu dat ik de voorbereidende opdracht toch deels tijdens de bijeenkomst wil doen, dat ik meer tijd nodig heb en wil ik zo hier en daar wat vragen aanpassen. En, al met al ben ik tevreden!

Volgende week deel 2: het archetype van jouw bedrijf. Zin in!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Zo boven, zo beneden

Zo boven, zo beneden

Iedere nieuwe maan doe ik een oefening die ik 'creatief reflecteren' noem. Soms met anderen, soms alleen. Rond de nieuwe maan in september deed ik de oefening met mijn buurvrouw, met wie ik mooie gesprekken heb over spiritualiteit, de toestand van de wereld,...

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Ik opende mijn email en zag een bericht van mijn zorgverzekeraar met de titel 'Hoe veerkrachtig ben jij?'. Ik werd wel nieuwsgierig, ik ben niet gewend dat mijn zorgverzekeraar mailtjes stuurt met dit soort inhoud. Tenminste, mijn vorige verzekeraars. Ik ben eind...

Lees meer
Feest van Overvloed

Feest van Overvloed

Op 1 augustus was het volle maan - en dat viel dit keer samen met het Feest van Overvloed. Het eerste oogstfeest en daarmee een periode van dankbaarheid. Van oudsher werden er wedstrijden of spellen gedaan, waarin mensen hun kracht of behendigheid lieten zien. Het was...

Lees meer