Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Feest van het Ongeziene

Door: Jolanda Sieders
Datum: 17 okt 2023

Dit feest markeert het begin van de winter en was voor onze voorouders het begin van het nieuwe jaar. In de Germaanse en Keltische traditie begint alles in het donker. Zaden wachten in de donkere grond op de lente, wij starten ons leven in het zachte donker van de baarmoeder. Op 31 oktober werd niet het begin gevierd, maar juist het einde. Samhain, zoals dit feest genoemd werd, betekent waarschijnlijk letterlijk ‘de dood van de zomer’. Dit feest gaat dus over het eren van het einde van het vruchtbare seizoen, het einde van het leven. 

Tijdens dit feest zijn de voorouders dus ook aanwezig. De Germanen versierden de graven van hun voorouders en stamgenoten die het afgelopen jaar waren omgekomen uit dankbaarheid voor hun leven en offers. De wijze mannen en vrouwen van de stam raadpleegden de voorouders door middel van orakels over de benodigde stappen voor een vruchtbaar volgend jaar. Omdat gezegd wordt dat de sluiers tussen de werelden op deze dag dunner zijn, ontstond het verhaal dat de doden kwamen ‘spoken’. Doe daar een sensationeel sausje overheen en Halloween is geboren.

rust & reflectie

Het Feest van het Ongeziene markeert ook de start van een rustperiode. In de natuur is dit heel goed zichtbaar en onze voorouders volgden dit ritme. Het vee werd naar de winterweiden of naar binnen gebracht, de akkers leeg gemaakt. De mensen trokken zich terug in hun huizen en ontmoetten elkaar rond de haardvuren. Dit feest werd dan ook meestal in kleinere kring gevierd, met dierbaren uit de familie of stam.

Tegenwoordig zijn we zo gewend aan het hele jaar door presteren, dat we vergeten dat dit helemaal niet natuurlijk is. Iedere plant en ieder dier heeft periodes van rust nodig. Je kunt deze tijd tot aan Midwinter goed gebruiken om te reflecteren, meer rust te nemen en je onder te dompelen in het donker. Steek kaarsjes aan, schrijf wat meer in je dagboek of gun jezelf meer tijd voor creativiteit, lezen, tukjes doen of wandelen.

tips

Wil je zelf aandacht besteden aan het Feest van het Ongeziene? Hieronder vind je een aantal tips en ideeën. Pas dit aan zodat het bij jou past; wanneer je met eerbied en respect handelt is het de intentie die telt.

  • Steek een kaarsje aan voor dierbaren die zijn overleden en zeg hun naam. Als je met anderen bent, deel dan een anekdote of verhaal over deze persoon en wat diegene voor jou heeft betekend.
  • Schrijf gedurende de dag op, wat je dit jaar hebt mogen oogsten en waar je dankbaar voor bent. Maak wanneer de zon is onder gegaan een vuurtje en laat de papiertjes verbranden terwijl je jouw dankbaarheid uitspreekt.
  • Maak een stoofpot van pompoen, wortel, paddestoelen en ander lekkers en deel dit met vrienden en familie. Een potluck waarbij iedereen iets meeneemt past helemaal bij dit feest.
  • Deze dag is ook een goed moment om te orakelen. Dat hoeft niet persé met een glazen bol; eigenlijk is orakelen simpelweg het ‘lezen van tekens’. Let vandaag eens extra op dingen die je opvallen of boodschappen in muziek, symbolen of mensen die je ontmoet. Natuurlijk kun je er ook speciaal tijd voor nemen en een kaart of rune trekken. Kies een manier die bij jou past en hoe meer je dit doet, hoe gevoeliger je wordt voor de boodschappen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Human Design – jouw autoriteit

Human Design – jouw autoriteit

Samen met jouw strategie zorgt je autoriteit ervoor, dat je jouw energie steekt in dingen die kloppen voor jou. Waar je strategie je laat zien wat de beste manier is om te interacteren met de wereld om je heen, helpt jouw autoriteit je om de beste beslissingen te...

Lees meer
Feest van het Mysterie: een nieuw begin

Feest van het Mysterie: een nieuw begin

Het kan nog bitter koud zijn, maar als de zon schijnt is het op een beschut plekje al heerlijk. Toch ziet de natuur er nog leeg en doods uit. Akkers zijn grauw, bomen kaal. Alleen sneeuwklokjes bloeien dapper, ongeacht of het nog gaat sneeuwen of niet. Toch, als ik...

Lees meer
Human Design – jouw strategie

Human Design – jouw strategie

Jouw strategie volgen betekent via de weg van de minste weerstand, de beste mogelijkheden ontdekken om jouw geschenk in de wereld te zetten. We zijn niet allemaal gemaakt om initiatief te nemen en pro-actief kansen te creëren. Voor sommigen van ons werkt het simpelweg...

Lees meer