Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Feest van de Verbinding: vertrouw jij op jouw plannen?

Door: Jolanda Sieders
Datum: 03 mei 2023

Er is nu geen ontkomen meer aan: de Lente is gearriveerd. De natuur laat haar groeikracht zien, (fruit)bomen bloeien, de tuin krijgt steeds meer kleur en overal zijn vogels druk met nesten en jongen. Met een beetje geluk kunnen wij op een onbewaakt ogenblik ook al van de zon genieten – al is een felle voorjaarsbui vaak vlakbij.
Al deze voortplantende, verbindende energie werd door onze voorouders uitbundig gevierd. In de nacht van 30 april op 1 mei werden er grote vuren aangestoken en vonden er wilde feesten plaats. Het was ook hét moment om te handvasten; de vroegere versie van ons huwelijk. Vaak gebeurde dit voor 1 jaar en 1 dag, als een soort verloving. Na die periode stelde het paar vast of ze met elkaar verder wilden en werd het huwelijk bekrachtigd. De Meipaal met de linten die nog hier en daar ziet is een laatste herinnering aan dit vrolijke feest.

Verbinden van tegenpolen

Om iets te laten groeien, zijn er tegenpolen nodig. Zaadjes hebben het donker én het licht nodig, warmte en kou, droogte en water. Voor de voortplanting zijn er mannelijke en vrouwelijke versies van dieren, planten en mensen nodig. Het ei moet bevrucht, de appelbloesem bestoven, anders komen er nooit nakomelingen.
Ook in ons zijn veel tegenstellingen te vinden. We kunnen soms lief zijn, en ook vervelend. We kunnen liefde voelen, en haat. Beide polen mogen bestaan in ons; wanneer we alleen de ‘lichte’ of leuke, fijne kant van ons accepteren, zetten we een deel van ons ‘in de schaduw’. Dat wat we niet van onszelf willen zien of weten verbergt zich dan in het donker en kan zich op onbewaakte ogenblikken laten zien. Die delen van onszelf opzoeken en in het licht zetten, dát is schaduw-werk.

Je kunt de dagen rond 1 mei gebruiken om op jouw manier met jezelf in gesprek te gaan. Door intuïtief te schrijven bijvoorbeeld, waarmee je jouw onderbewuste aan het woord laat. Je kunt dit doen door een wekkertje of alarm te zetten op bijvoorbeeld 5 minuten en steeds te blijven schrijven aan de hand van een ‘prompt’, een vraag of zin die je aanvult. Door niet na te denken over of te bekritiseren wat je schrijft, kun je jouw schaduw de ruimte geven om van zich te laten horen.

Ken je al een paar minder leuke trekjes van jezelf en wil je deze omarmen? Doe dan een handvast-ritueel met jezelf! Schrijf een (trouw)belofte aan jezelf, steek een kaarsje aan en drink of eet iets lekkers om het te vieren. Terwijl je de trouwbelofte hardop uitspreekt, bindt je een lint om je pols, als herinnering aan je belofte.

Vertrouwen

Dit feest gaat ook over vertrouwen. Niet alleen bij de handvasting tussen 2 partners of met jezelf – vertrouwen in je partner of jezelf, maar ook over vertrouwen in de ontwikkeling van je plannen. Kun je de controle loslaten en vertrouwen op de goddelijke timing? Bekijk de plannen die je hebt gemaakt en de acties die je tot nu toe hebt gedaan. Moet je bijstellen of nog meer in actie komen? Of kun je het nu loslaten en de groeikracht haar werk laten doen?

Geniet van alle pracht en beweging om je heen en voel welke bezielde acties je nog kunt doen. En dan… vertrouw op de magie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Zo boven, zo beneden

Zo boven, zo beneden

Iedere nieuwe maan doe ik een oefening die ik 'creatief reflecteren' noem. Soms met anderen, soms alleen. Rond de nieuwe maan in september deed ik de oefening met mijn buurvrouw, met wie ik mooie gesprekken heb over spiritualiteit, de toestand van de wereld,...

Lees meer
Veerkracht

Veerkracht

Ik opende mijn email en zag een bericht van mijn zorgverzekeraar met de titel 'Hoe veerkrachtig ben jij?'. Ik werd wel nieuwsgierig, ik ben niet gewend dat mijn zorgverzekeraar mailtjes stuurt met dit soort inhoud. Tenminste, mijn vorige verzekeraars. Ik ben eind...

Lees meer
Feest van Overvloed

Feest van Overvloed

Op 1 augustus was het volle maan - en dat viel dit keer samen met het Feest van Overvloed. Het eerste oogstfeest en daarmee een periode van dankbaarheid. Van oudsher werden er wedstrijden of spellen gedaan, waarin mensen hun kracht of behendigheid lieten zien. Het was...

Lees meer