Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Creativiteit als kans

Door: Jolanda Sieders
Datum: 19 apr 2021

‘Maar ik ben niet creatief…’

Dat is het zinnetje dat ik zo ongeveer het vaakst hoor, wanneer ik ondernemers uitleg hoe ik werk. Ik zet namelijk vaak creatieve werkvormen in, om bij de kern van iets te komen. Of om een inzicht (nog) beter te verankeren in het (onder)bewustzijn. Want creativiteit doet iets met je, zoveel is wel duidelijk.  Maar hoe werkt dat nou?

2 ingangen

Mijn missie is, om iedereen vanuit zijn hart te laten werken en leven. Mijn instrument daarvoor is zelfreflectie, omdat ik geloof dat wanneer je jezelf – en je hart – beter leert kennen, de stap naar dat ook werkelijk léven makkelijker is. Ik zet daarbij vaak creativiteit in, omdat je dan meerdere zintuigen inzet én omdat je jouw onderbewuste daarmee de kans geeft om van zich te laten horen.

In mijn jarenlange ervaring in het onderwijs heb ik gemerkt, dat kinderen iets beter kunnen onthouden wanneer ze dit ervaren met verschillende zintuigen (tegelijk). Denk maar eens aan een gebeurtenis die je je zo voor de geest kunt halen; je weet nog precies waar je was, hoe je je voelde, wat je zeg en misschien ook nog wel wat je at of hoe het rook. Deze kennis kun je inzetten om bepaalde inzichten goed te verankeren in jezelf, bijvoorbeeld als je een nieuwe richting wilt inslaan met je bedrijf. Daarom maak ik vaak en graag een visueel beeld zoals een Droombord.

De tweede ingang is eigenlijk precies andersom. Soms stel je jezelf een vraag en kom je niet goed bij het antwoord. Ik geloof dat alle antwoorden al in jou aanwezig zijn, maar dat je er soms niet bij kunt. Wanneer je dan de ratio even ‘uit zet’ en je jouw rechter hersenhelft samen met je hart meer aan het woord laat, kun je verrassende inzichten krijgen. Op gevoel kleuren en afbeeldingen kiezen en deze opplakken bijvoorbeeld; soms zie je ineens pas wat je doet (een patroon of keuzes die je maakt) wanneer je dan wat afstand neemt. Ons hart kan van zich laten horen als wij er ons (mentaal) minder mee bemoeien! 😉

buiten de doos

Deze manier van werken kan je helpen, om buiten bestaande kaders of gebaande paden te denken. Door creativiteit in te zetten, kun je op verrassende oplossingen of mogelijkheden komen. Het gaat er dan dus niet om dat je ‘iets moois’ maakt, maar dat je meer op gevoel en minder vanuit je hoofd denkt.

Creativiteit is niet knutselen of kunst maken, maar iets nieuws bedenken – in welke vorm dan ook. Het vraagt van je dat je jouw eigen patronen doorbreekt en nieuwsgierig bent naar wat er nog meer mogelijk is.

Om je creatieve spier wat te trainen zijn hier een aantal simpele oefeningen. Probeer ze eens uit en laat je verrassen!

  • Schrijf 50 dingen op, die je kunt maken van een paperclip, een post-it of een elastiekje. Je mag het natuurlijk wel van vorm veranderen.
  • ‘Wat zou Charlie Chaplin doen?’ Stel jezelf deze vraag eens wanneer je over een kwestie nadenkt. Je kunt Charlie natuurlijk ook vervangen door iemand als de Dalai Lama, Christopher Columbus of Tarzan. Hoe afwijkender van de kwestie, hoe beter!
  • Maak van ‘brainstormen’ eens ‘heartstormen’: met een aantal mensen neem je de vraag of kwestie die je wilt onderzoeken of waar je een oplossing voor wilt. Neem een groot vel papier met voor iedereen een stift. Leg dan allemaal je hand op je hartstreek. In plaats van vervolgens alleen maar ideeën te roepen, noem je dan ook altijd het gevoel, dat dit bij je oproept. Alles mag en niets is gek! Pas als er niets meer komt, ga je met elkaar de verschillende ideeën bekijken – en bevoelen.
  • Wen jezelf aan om een notitieblok en een pen bij de hand te hebben, wanneer je met iemand belt. Ga weer eens doodelen! Krabbel er gewoon eens op los terwijl je belt, het liefst zonder te kijken. Je hoeft niet persé alleen te tekenen of krabbelen, je mag natuurlijk ook woorden gebruiken. Bekijk achteraf eens wat je hebt opgeschreven of getekend.
  • Vat je dag aan het einde samen in maximaal 3 woorden of symbool. Kun je tot de kern komen?

Wil je samen met mij met jouw creativiteit aan de slag? Kijk dan in de agenda voor de mogelijkheden van een workshop Droombord maken of Bevrijd jouw Creativiteit.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Midzomer – geniet van het leven!

Midzomer – geniet van het leven!

Het is Midzomer, hoewel het lijkt alsof de zomer nog moet beginnen. De natuur trekt zich daar niets van aan en groeit en bloeit in al haar glorie. De groeikracht in de natuur is nu op haar sterkst en alles reikt uit, is uitbundig en viert het leven. Hoe is dat met...

Lees meer
Familie

Familie

Eind mei maakte ik in 10 dagen een reis door 3 landen en langs allerlei vormen van familie. Het was een boeiende en zeer vermoeiende reis, maar met mooie inzichten. Een korte impressie. Festival familie Ik zit in onze heerlijke klapstoel voor de camper, onder de...

Lees meer
Human Design: de 9 centra

Human Design: de 9 centra

De 9 centra van jouw Human Design chart en hun thema's Wanneer je jouw Human Design chart bekijkt, zie je 9 figuurtjes die ingekleurd of wit zijn. Dit worden de 'centra' genoemd. Ze zijn verbonden met de chakra's en hebben allemaal hun eigen thema.Is een centrum...

Lees meer