Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Zelfreflectie voor ondernemers deel 2: jouw archetype

Door: Jolanda Sieders
Datum: 13 aug 2020

Deze week was het archetype aan de beurt. Ik heb de afgelopen tijd veel gelezen over het archetype, waaronder 2 boeken van Jung. Het archetype greep me toen ik het tegenkwam als manier om marketing vorm te geven; daarbij zijn er 12 archetypen beschreven die je kunt gebruiken voor sfeer, (logo)stijl en typografie van het merk van je bedrijf. Maar na het lezen van de boeken van Jung heb ik mijn manier om met de archetypen te werken aangepast.

het collectief onbewuste

Jung, die als eerste spreekt over archetypen, beschrijft dat hij denkt dat er een collectief onbewuste is waarin zich bepaalde concepten bevinden. Dit zijn de archetypen. Zodra iemand zich bewust wordt van zo’n archetype, wordt het een persoonlijk archetype en daarmee dus altijd uniek. Want het concept ‘heks’ of ‘wijze man’ kennen we allemaal, maar hoe we het inkleuren of vorm geven is voor ons allemaal anders.

Ik besloot om met deze persoonlijke archetypen te werken in de zelfreflectie voor ondernemers, omdat je daarmee vanuit jezelf vorm kunt geven aan (de marketing voor) je bedrijf. En in mijn geval kwam ik erachter dat er 2 archetypen actief zijn, om het nog even wat kleurrijker te maken.

mijn archetypen

In mijn geval dacht ik eerst dat het archetype voor StilleWateren, en combinatie van ‘de Wijze’en de magiër was. Het ging immers over ontwikkeling en kennis, om zelfreflectie en jezelf leren kennen – naast mooie dingen maken. En heel lang was dit ook het geval. In mijn werk in het onderwijs stond de Wijze voorop, de Magiër mocht meedoen wanneer ik iets maakte. Maar met het werk wat ik nu doe, gaat het niet meer over ‘hoofdzaken’ zoals kennis, maar meer kennis vanuit de intuïtie. Wat ik in de tijdlijn zag als rode draad en wat ik doe, is in de wereld zetten wat er hiervoor nog niet was – en dat is pure magie.

En in het onderzoeken van de archetypen werd me duidelijk, dat ik met de plek iets heel anders heb wakker gemaakt, namelijk de Hoedster. Zij hoedt de ruimte, bied de bedding, ontvangt gasten. Met haar zet ik het vrouwelijke in en werk ik met de krachten die zij te bieden heeft.

het zielebeeld

Nadat ik de kaarten gemaakt had ben ik in gesprek gegaan met de bloem op de kaart van de Hoedster. Dat leverde verrassende informatie of inzicht op, het blijft mij steeds weer verbazen hoe vanzelf de antwoorden komen wanneer ik me daarvoor open stel. De bloem herinnert me aan mijn natuurlijke oorsprong en dat het tijd wordt dat ik me aan mijn bestemming ga voldoen. Stralen als mijzelf, van binnenuit.

Wat ook boeiend is, is dat ik later pas zag dat de 2 kaarten heel veel overeenkomsten hebben! De horizon op vrijwel dezelfde plek, dezelfde vormen en ongeveer op dezelfde plek. Het is mij wel duidelijk, de Magiër en de Hoedster werken samen!

bijschaven

Ook nu merk ik dat ik meer tijd nodig heb dan ik gepland had. Zeker wanneer ik met een aantal ondernemers werk en er uitgewisseld kan worden. Ai…. worden het dan toch 3 dagen?

Volgende week het laatste onderdeel, Zichtbaarheid.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Vol verwachting…

Vol verwachting…

Het is bijna Sinterklaas. Het is donker buiten, en koud. De bomen zijn bijna allemaal kaal, het waait en achter de ramen van de huizen in de straat verschijnen steeds meer lichtjes. Hoe eerder het donker wordt buiten, hoe meer ik uitkijk naar het nieuwe jaar. Niet...

Lees meer
Herfstequinox

Herfstequinox

Loslaten, ruimte maken, delen Als ik de deur van mijn balkon open zet, ruik ik de herfst. Het is fris en een beetje vochtig. Het ruikt naar natte bladeren en de donkere geur van aarde. Ik haal diep adem; misschien is het omdat ik in de herfst geboren ben, maar ik houd...

Lees meer
niet meer doen

niet meer doen

Ik zit op m'n balkon en ik zucht. Ik ontspan wat meer in de stoel en haal nog eens diep adem. Met m'n ogen dicht voel ik mijn lijf, voel ik hoe ik thuis kom. Dit is het eerste weekend in ééuwen dat ik niks hóef - of in ieder geval zo voelt het. En ik heb de afgelopen...

Lees meer