Gastvrijheid

Wanneer ik aan mijn ouderlijk huis denk, dan denk ik ook gelijk aan alle slaapfeestjes en verjaardagsfeesten waar iedereen bleef slapen. En ook rond etenstijd was het vaak flink druk aan tafel; als je er was, kon je aanschuiven. Ik heb dit altijd geweldig gevonden en ook toen ik op mijzelf ging wonen kon iedereen altijd aanschuiven. 

Heerlijk vind ik het; mensen over de vloer en samen eten. Nu ik alleen woon is dat vaker niet dan wel het geval, dus geniet ik extra wanneer ik gasten heb! Met m’n eigen werkruimte komt daar nog een dimensie bij; ik kan nu ook daar gasten ontvangen en mensen letterlijk de ruimte bieden om hun ding te doen. Ik word dan erg blij van alle voorbereidingen; de ruimte schoon en opgeruimd, een bloemetje, wat lekkers bij de koffie of thee. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve reacties gekregen op de plek, iets waar ik stiekem best trots op ben.

En deze maand komt daar nog iets bij: logeergasten! Via AirBnB bied ik mijn logeerkamer aan, waar mensen één of meerdere nachten kunnen blijven slapen. En ook daar kijk ik enorm naar uit en ben ik druk met het klaar maken van de kamer. Bedden schoon en fris, kaartje van Amersfoort, waterkoker en frisse handdoeken. Ik ben zo benieuwd wat voor mensen er gaan blijven slapen; ik ben dol op alle verhalen en bijzondere ontmoetingen die het vast op gaat leveren. 

Gastvrijheid heeft voor mij vooral te maken met ontmoeten. En dan een iets langere ontmoeting dan in het voorbijgaan op straat; elkaar in de ogen kijken en uitwisselen. Ik geloof dat ieder mens dat je ontmoet jou iets te vertellen of te leren heeft. Wat een kansen om te groeien! 
Wat een rijkdom, die ik dan gelukkig weer kan delen met anderen. Dus: wees welkom! 

En jij, hoe geef jij vorm aan gastvrijheid? Of, waar ontmoet jij anderen?