Je drive
je enthousiasme
je hobby
je flow
je hartstocht
je vuur
je… werk?
Het lijkt zo’n uitgekauwd iets: ‘Volg je passie’. Alsof je alleen dán een zinvolle baan hebt, of alleen op die manier je onderneming zal slagen. En om eerlijk te zijn; ik hoor dan ook gelijk mijn moeder: “In iedere baan is wel iets dat niet leuk is om te doen hoor!”. En daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Maar voor hoe je jouw (dagelijkse) werk ervaart maakt het wel een groot verschil.
hobby vs werk
Om maar even bij de generatie van m’n moeder te blijven; voor hen is werk noodzakelijk en iets wat je nou eenmaal te doen had. Leuke dingen doe je maar in je vrije tijd. Een heel logische uitspraak, als je bedenkt dat zij zijn opgegroeid met bedrijven die gestoeld waren op de industriële revolutie. En vlak niet uit dat deze generatie, die in of net na de Tweede Wereldoorlog geboren is, zelf niet zoveel te kiezen had. Niet alleen hun ouders bepaalden welke opleiding of baan ze hadden, maar ook de religieuze of politieke zuil waarin ze opgroeiden.
Als je het met mij al eens over mijn loopbaan hebt gehad dan ken je deze al; op mijn wens om naar de kunstacademie te gaan zeiden mijn ouders: “Kind, daar is geen droog brood in te verdienen. Ga maar naar de Pabo, dat is ook heel creatief.” Hmja.
Als ik nu terug kijk op het pad dat ik doorlopen heb om te komen waar ik nu ben, kan ik zien dat alle stappen nodig waren om me te leren wat ik nu weet, zodat ik kan doen wat ik nu doe. En hoewel ik de redenen voor het advies heel goed begrijp, zijn het wel economische, vanuit tekort denkende keuzes. Mijn pad heeft me veel geleerd, maar ook beperkt.
Mijn loopbaanpad voerde me vooral naar m’n denken – en hoe meer ik uit de klas ging, hoe meer ik in mijn hoofd terecht kwam. Mijn ‘knutselen’, mijn kunstzinnige expressie is heel lang in slaap gesukkeld. En bovendien werd het niet gestimuleerd, geprikkeld, en was ik (en ben nog steeds) behoorlijk onzeker over wat ik creëer. Het vlammetje van mijn passie was echt bijna uit.
vuur
Vergelijk jouw passie eens met een haardvuur (een CV-installatie kan ook, maar spreekt tóch iets minder tot de verbeelding). Als je het vuur regelmatig voedt, blijft het lekker branden. Het vuur verwarmt dan het hele huis; de woonkamer, keuken, slaap- en werkkamer. Als je het vuur laat uitdoven, dan wordt het ook in die andere ruimtes van het huis kouder. Wat jouw passie ook is; als je die voedt en het laat stromen heeft dat invloed op je héle leven.
Mijn vuurtje blijft branden door regelmatig iets nieuws te leren of uit te proberen, door uit te wisselen met anderen, door inspiratie op te doen en vooral door mijn ideeën uit te voeren. Als ik mijn creativiteit voedt, heeft dat invloed op mijn werk, mijn lief merkt dat ik enthousiaster ben, ik ben vrolijker en dat heeft zijn weerslag op de mensen om mij heen.
Voor de duidelijkheid, dit is geen pleidooi om alleen maar te doen waar je zin in hebt of wat je leuk vindt. Het is een uitnodiging om te vinden wat jouw vuur voedt, om uit te zoeken waar jij van áán gaat en jouw vuur brandend te houden.
van hoofd naar hart
In Human Design wordt over het auratype van de (Manifesting) Generator gezegd dat die het beste de dingen kan doen waarop de onderbuik ‘Ja!’ zegt. Ik geloof dat dit voor iedereen geldt: door jouw vuurtje wat meer op te stoken, ga je van je hoofd naar je hart. Je gaat meer voelen, meer genieten, meer léven. Meer aandacht besteden aan jouw passie, aan de dingen waar jij enthousiast van wordt, betekent dat je meer leeft vanuit je hart. Daar wordt de wereld per definitie een stukje mooier van.
En jij? Wat is jouw passie?
0 reacties