Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Midwinter: terugkeer van het licht

Door: Jolanda Sieders
Datum: 19 dec 2023

Voor onze voorouders was dit een zware, moeilijke periode om door te komen. Het land gaf geen voedsel, dus hoe langer de winter duurde, hoe leger de voorraadkasten werden. Heel wat anders dan onze overvolle en overvloedige supermarkten, met als je wilt zelfs aardbeien en sla. Bovendien was er vooral binnenshuis werk te doen, wat betekende dat iedereen dicht op elkaar gepakt zat. Inclusief de dieren. Dan valt een kerstdag met familie nog best mee, geloof ik.

vieren

Het is dus niet zo gek dat de terugkeer van het licht groots gevierd werd. Vaak werd er de weken tot Midwinter zuinig aan gedaan, zodat er een uitbundige maaltijd geserveerd kon worden. Er werd een varken geslacht en geroosterd, ingemaakt fruit werd tevoorschijn gehaald en er werd brood gebakken van het beste meel. Want als het licht terug kwam, kwam ook de hoop op een nieuw groeiseizoen terug.

Het is dus niet zo gek dat het verhaal van de geboorte van Jezus gekoppeld werd aan deze periode in het jaar. Hoop, licht, herken je de woorden van vroeger? Datzelfde geldt voor de traditie van cadeautjes. In de Noordse traditie was het Odin die stiekem cadeautjes neerlegde voor de kinderen, bij ons ontstond de traditie van de Goedheiligman. Maar ook al ver voordat de man met de lange baard over de daken reed, was het gebruikelijk om elkaar cadeautjes te geven. Iets om je op te verheugen, om naar uit te kijken. Net zoals je uitkijkt naar de lente.

zaden

Als de donkerste tijd voorbij was, werden al snel de zaden van het vorig jaar bekeken. Welke zaden zijn goed gebleven? Welke zijn ingedroogd of beschimmeld geraakt? Dit bepaalde welke akkers waarmee werden ingezaaid en wanneer. En kon er een inschatting gemaakt worden van de oogst.

Voor ons is dit ook een mooie oefening. Welke zaden heb ik meegenomen van de oogst van het afgelopen jaar? Wat wil ik zaaien, en waar? Wat in mij wil ontkiemen, uitgroeien en tot bloei komen? En natuurlijk ook: wat laat ik achter? Wat dient mij niet meer, wat laat ik in het donker?

Midwinter is een mooie tijd om een intentie te zetten voor het komende (groei)jaar. Je kunt dit doen door middel van een creatieve oefening zoals een Droombord, een collage of schrijfoefeningen. Een bijzondere vorm is het ‘YearCompass‘, een boekje dat je gratis kunt downloaden en waarin je terugblikt en vooruitkijkt.

Een intentie is iets anders dan een ‘goed voornemen’. Een intentie heeft iets in zich van een verlangen, een gevoel dat je voortstuwt, wat je bijna niet kunt negeren. Vaak is het zo’n zaadje dat aandacht vraagt. Dat geleefd wil worden, in de werkelijkheid wil komen.

Welk zaadje voedt jouw verlangen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Midzomer – geniet van het leven!

Midzomer – geniet van het leven!

Het is Midzomer, hoewel het lijkt alsof de zomer nog moet beginnen. De natuur trekt zich daar niets van aan en groeit en bloeit in al haar glorie. De groeikracht in de natuur is nu op haar sterkst en alles reikt uit, is uitbundig en viert het leven. Hoe is dat met...

Lees meer
Familie

Familie

Eind mei maakte ik in 10 dagen een reis door 3 landen en langs allerlei vormen van familie. Het was een boeiende en zeer vermoeiende reis, maar met mooie inzichten. Een korte impressie. Festival familie Ik zit in onze heerlijke klapstoel voor de camper, onder de...

Lees meer
Human Design: de 9 centra

Human Design: de 9 centra

De 9 centra van jouw Human Design chart en hun thema's Wanneer je jouw Human Design chart bekijkt, zie je 9 figuurtjes die ingekleurd of wit zijn. Dit worden de 'centra' genoemd. Ze zijn verbonden met de chakra's en hebben allemaal hun eigen thema.Is een centrum...

Lees meer