Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Heb het hart

Door: Jolanda Sieders
Datum: 14 dec 2023

Het donker is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het is ook de geur van je eigen angstzweer en het oplichten van je duistere, verborgen gedachten. De dingen die je liever niet hardop zegt, die zich thuis voelen in je schaamte en zich verstoppen voor jouw eerlijkheid.

Het zijn de gedachtentreintjes in jou die van ‘wat als…’ naar ‘stel…’ en dan via ‘ik kan toch niet…’ vliegensvlug het donker weer inschieten.
Het zijn de inzichten die – vooral als je er niet op zit te wachten – plotseling zo helder als een ster in een winterse nacht tevoorschijn komen. En dan niet meer willen doven, ondanks de zon die ‘s ochtends de mist verdrijft.
Het zijn de gevoelens die zich niet meer laten opsluiten in goede bedoelingen, zuivere intenties of glinsterende hoop.

Dit alles wil gezien, gehoord, gevoeld.
Dit alles wil ontmoet worden, als je durft.
Het wil vastgehouden, erkend, aangekeken worden. Als je het lef hebt.
En vergis je niet, het hoeft geen oplossing, geen verklaring. Het wil niet ‘beter’ gemaakt worden. Het vraagt dat je er bént.

Kun jij dáár zijn, in het donker?
Heb je het hart om te luisteren, te zien, te voelen?
Kun je erbij blijven, als schaamte aan je trekt en je hoofd wil relativeren?

Zet een kaarsje bij het diepste donker en kijk met liefdevolle ogen in de schaduwen.

Adem.

Laat komen wat komt en houd je hart open.

Adem.

Voel, voel, voel wat het donker je te vertellen heeft. Zonder te willen vasthouden, zonder het te willen veranderen. Zonder oordeel.

Adem.

Als je lijf weer leeg is, alle gevoelens vervlogen en het racen van je brein weer wat gesust, laat het dan los. Laat het gaan, alsof je een vredesduif loslaat.

Adem.

En laat het zijn. Dat wat gezien en gehoord is, dat wat gevoeld is, zeg dat wat nodig is in beweging.

Adem.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Midzomer – geniet van het leven!

Midzomer – geniet van het leven!

Het is Midzomer, hoewel het lijkt alsof de zomer nog moet beginnen. De natuur trekt zich daar niets van aan en groeit en bloeit in al haar glorie. De groeikracht in de natuur is nu op haar sterkst en alles reikt uit, is uitbundig en viert het leven. Hoe is dat met...

Lees meer
Familie

Familie

Eind mei maakte ik in 10 dagen een reis door 3 landen en langs allerlei vormen van familie. Het was een boeiende en zeer vermoeiende reis, maar met mooie inzichten. Een korte impressie. Festival familie Ik zit in onze heerlijke klapstoel voor de camper, onder de...

Lees meer
Human Design: de 9 centra

Human Design: de 9 centra

De 9 centra van jouw Human Design chart en hun thema's Wanneer je jouw Human Design chart bekijkt, zie je 9 figuurtjes die ingekleurd of wit zijn. Dit worden de 'centra' genoemd. Ze zijn verbonden met de chakra's en hebben allemaal hun eigen thema.Is een centrum...

Lees meer