Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Zelfreflectie voor ondernemers: het archetype van jouw merk

Door: Jolanda Sieders
Datum: 25 feb 2020

De kaart voor deze week: ‘Waarden’. En zoals dat gaat is dat ook nét waar ik mee bezig ben. Op de ondernemersdag van Bewust Eemland hadden we een spreker die een lezing kwam geven over Branding. Hoe zet je jouw merk/bedrijf in de schijnwerpers, wat vertel je over jouw merk en hoe doe je dat. We kregen veel waardevolle informatie en Onica tipte ook even de 12 archetypen aan, waarmee zij ondernemers helpt om hun merk ‘smoel’ te geven.

Hm… intrigerend… en dus dook ik op het internet, op zoek naar de archetypen. Dit zijn de archetypen van Jung, maar dan vertaald naar ondernemingen/merken. Dit zijn ze:
– de Verzorger
– de Heerser
– de Schepper
– de Magiër
– de Held
– de Rebel
– de Wijze
– de Verkenner
– de Onschuldige
– de Geliefde
– de Clown
– de Doorsnee

De Wijze?

In een gesprek met een vriendin/collega bespraken we, welk archetype op ons bedrijf van toepassing is (of eigenlijk, archetypen, want meestal zijn er 2). Waar ik aanvankelijk dacht aan de ‘Wijze’, blijkt StilleWateren eigenlijk 2 heel andere archetypen te vertegenwoordigen! De waarde die de Wijze vertegenwoordigt past wel, maar hoort eigenlijk bij ‘mijn verleden’.

Dit bedoel ik niet dramatisch, maar toen ik StilleWateren begon (zo’n 17 jaar geleden), was een groot gedeelte van mijn werk en leven verbonden met het onderwijs. Kennis dus. En hoewel ‘zelfreflectie’ ook met kennis te maken heeft, heeft het ook veel (meer) te maken met transformatie. En in het neerzetten van mijn bedrijf (wat nog volop in ontwikkeling is!), heb ik het ‘mooie dingen maken’ wat aan de zijlijn gezet, maar dat is wel een belangrijk deel van wat ik doe.

Kortom: wie weet wordt het wel eens tijd om mijn bedrijf, mijn ‘merk’, eens onder de loep te nemen en te zien welke waarden ik wil dat StilleWateren vertegenwoordigt. Zelfreflectie voor ondernemers!!  😉

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Voorbij de brandstapel

Voorbij de brandstapel

Afgelopen week ben ik naar de voorstelling 'De Heks van Almen' geweest. Ik had me niet 'ingelezen', dus ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Ik had alleen van anderen gehoord dat een mooie en indrukwekkende voorstelling was over de heksenvervolging. Met mijn jeugd...

Lees meer
Feest van de Verbinding: vertrouw jij op jouw plannen?

Feest van de Verbinding: vertrouw jij op jouw plannen?

Er is nu geen ontkomen meer aan: de Lente is gearriveerd. De natuur laat haar groeikracht zien, (fruit)bomen bloeien, de tuin krijgt steeds meer kleur en overal zijn vogels druk met nesten en jongen. Met een beetje geluk kunnen wij op een onbewaakt ogenblik ook al van...

Lees meer
Soms zit het mee…

Soms zit het mee…

... en soms. Tja. Als er iets is dat ik inmiddels wel heb ervaren, is dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Van meerdere gestrande relaties tot die boterham met chocopasta die op z'n kop op de keukenvloer beland en van mijn telefoon verliezen op de...

Lees meer