Iedere bijeenkomst waar mensen samenkomen die elkaar niet kennen, wordt deze vraag gesteld. ‘Stel je kort voor, zodat we elkaar een beetje leren kennen’. Al dan niet aan de hand van je sleutelbos, meegebracht voorwerp of een foto. Steeds weer vind ik het fascinerend om te horen hoe mensen zich dan voorstellen. 

‘Ik ben Jolanda, ben getrouwd en heb 2 kinderen en een hond. Ik ben technisch specialist bij een grote multinational en ben voor mijn werk vaak in het buitenland. Ik houd van sporten en schilder graag.’

Als ik zoiets hoor, kan ik niet anders denken dan: BEN je dat allemaal? En is het feit dat je getrouwd bent en kinderen hebt belangrijker dan je werk – of wat je graag doet? Sterker nog, eigenlijk weet ik nu nog niet zoveel over wie je BENT. Want wie jij bent wordt niet gedefinieerd door je werk, je relatie of waar je woont. Dit verandert allemaal gedurende je leven – en toch blijf jij jij. Dus wat maakt dan wél wie jij bent?

Ontdekken wie je bent is een interessante reis. Een ontdekkingsreis, als het ware. Gaandeweg ontdek je wat je hebt overgenomen van je ouders en familie, van vrienden en collega’s, van groepen waar je bij hoort. Als kind leer je van je ouders en ga je bepaalde dingen vanzelfsprekend vinden. Er zijn ontelbare overtuigingen die je heus niet zelf hebt bedacht, maar die van je (groot)vader, dominee of priester, juf of vrienden komen.
Wanneer je ouder wordt, zijn sommige van die overtuigingen niet meer zo vanzelfsprekend. Hoezo moet ik iedere week het hele huis poetsen? Hoezo moet ik kiezen tussen 2 vriendinnetjes? Hoezo moet ik persé een fulltime baan hebben? Wanneer deze vragen voorbij komen, kun je jouw overtuigingen eens onder de loep nemen. Van wie moet dat eigenlijk – en wil ik dat wel? Zo ontdek je, wat voor JOU waar is. 

Hetzelfde geldt voor je hobby’s, je seksuele voorkeur of je waarden. Voetbalde jouw moeder? Grote kans dat jij dan ook gaat voetballen. Aten jullie altijd frietjes op zaterdag? Grote kans dat jij die gewoonte ook overneemt. En werd jouw vader bloedlink als er iemand iets vervelends zei over zijn broer of zus? Waarschijnlijk is ‘familie’ dan ook een belangrijke waarde voor jou.
Maar wat nu als je merkt dat je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht – en je de enige bent in de familie? Of dat je liever gaat zeilen dan voetballen? Of dat jij bloedlink wordt wanneer het over milieuvervuiling gaat (of wanneer je moeder batterijen gewoon in de vuilnisbak gooit)? Op zulke momenten voel je, dat deze dingen écht over jou gaan. Daarvoor gaan staan en je eigen weg kiezen, is niet altijd makkelijk. 

Wanneer je ontdekt wat belangrijk is voor jou, en wat jou jij maakt, zul je merken dat jouw leven verandert. Je ontmoet andere mensen, kiest een opleiding of beroep waar jij je in kunt vinden en je doet dingen waar jouw hart van gaat zingen. Je leeft niet meer het leven van anderen (ouders/verzorgers/familie/vrienden) maar jouw eigen leven. 

Bij een ontmoeting met nieuwe mensen (bijvoorbeeld in een workshop) hoor ik het liefste dit soort voorstelrondjes:
‘Mijn naam is Jolanda, ik vind het belangrijk om mijzelf te zijn en wil anderen ondersteunen om dit ook te doen. Ik hou ervan om mensen te ontvangen en ontmoeting, verbinding en ontwikkeling mogelijk te maken. Ik ben dol op mijn kat, lezen en zwemmen.’
Zeg nou zelf, dan krijg je toch een heel ander gesprek!

Als jij je de volgende keer voorstelt, stel je dan eens voor met een belangrijke waarde, wat je graag doet en waar je blij van wordt. Je zult zien dat je ook veel meer leert over de ander.

Wil jij jezelf beter leren kennen? Een mooi instrument daarvoor zijn de zelfreflectiekaarten en het jaartraject EigenWijsheid. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.