Volgens welke waarden leef jij?

Door: Jolanda Sieders
Datum: 26 nov 2018
Je maakt keuzes op basis van jouw waarden. Alle keuzes, grote en ook kleine. Van welke pot pindakaas je kiest (glas of plastic, biologisch of niet, goedkoop of duurder) tot de keuzes in je relatie (open of niet, eerst trouwen of samenwonen, wie doet wat in het huishouden); ze zijn allemaal gebaseerd op waarden die voor jou belangrijk zijn.
 
Veel van die waarden zijn onbewust. Ze worden doorgegeven door onze ouders en opvoeding, de omgeving waarin je opgroeit, je opleiding en nog veel meer dingen die ons vormen. Het zijn de dingen waarin we geloven, die als mantra’s door onze gedachten geweven zijn. Het maakt namelijk nogal uit of je steeds denkt ‘Leven is lijden’ of ‘Het leven is een feest’. En het maakt voor je keuzes véél uit of je belangrijkste waarde ‘genieten’ is, of ‘verantwoordelijkheid’.
 
Het fijne van bewust worden van jouw waarden, is dat je dan kunt bepalen of dit de waarden zijn waarop je jouw leven wilt baseren. Je hebt daarin namelijk een keus.
Wanneer je ontdekt dat je gelooft dat anderen niet te vertrouwen zijn, vraag jezelf dan af of je zo wilt leven. Als het antwoord nee is, kies dan een andere waarde die meer opbouwend is. Stel deze waarde een poosje centraal in je keuzes en je zult zien dat je leven een andere kleur krijgt.
 
Jouw waarden zijn belangrijk voor jou – en het waard om voor te gaan staan. Alle positieve, opbouwende waarden zijn het waard om voor te ‘vechten’; als je eerlijkheid hoog in het vaandel hebt, spreek je dan uit. Als vertrouwen voor jou belangrijk is, geef het dan. Lééf jouw waarden.
 
En jij? Welke waarden zijn belangrijk voor jou?
(Weet je niet goed welke waarden belangrijk zijn voor jou? Let dan goed op wanneer je boos bent. Grote kans dat er dan aan voor jou belangrijke waarden gerammeld wordt… )

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *