Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Volgens welke waarden leef jij?

Door: Jolanda Sieders
Datum: 26 nov 2018
Je maakt keuzes op basis van jouw waarden. Alle keuzes, grote en ook kleine. Van welke pot pindakaas je kiest (glas of plastic, biologisch of niet, goedkoop of duurder) tot de keuzes in je relatie (open of niet, eerst trouwen of samenwonen, wie doet wat in het huishouden); ze zijn allemaal gebaseerd op waarden die voor jou belangrijk zijn.
 
Veel van die waarden zijn onbewust. Ze worden doorgegeven door onze ouders en opvoeding, de omgeving waarin je opgroeit, je opleiding en nog veel meer dingen die ons vormen. Het zijn de dingen waarin we geloven, die als mantra’s door onze gedachten geweven zijn. Het maakt namelijk nogal uit of je steeds denkt ‘Leven is lijden’ of ‘Het leven is een feest’. En het maakt voor je keuzes véél uit of je belangrijkste waarde ‘genieten’ is, of ‘verantwoordelijkheid’.
 
Het fijne van bewust worden van jouw waarden, is dat je dan kunt bepalen of dit de waarden zijn waarop je jouw leven wilt baseren. Je hebt daarin namelijk een keus.
Wanneer je ontdekt dat je gelooft dat anderen niet te vertrouwen zijn, vraag jezelf dan af of je zo wilt leven. Als het antwoord nee is, kies dan een andere waarde die meer opbouwend is. Stel deze waarde een poosje centraal in je keuzes en je zult zien dat je leven een andere kleur krijgt.
 
Jouw waarden zijn belangrijk voor jou – en het waard om voor te gaan staan. Alle positieve, opbouwende waarden zijn het waard om voor te ‘vechten’; als je eerlijkheid hoog in het vaandel hebt, spreek je dan uit. Als vertrouwen voor jou belangrijk is, geef het dan. Lééf jouw waarden.
 
En jij? Welke waarden zijn belangrijk voor jou?
(Weet je niet goed welke waarden belangrijk zijn voor jou? Let dan goed op wanneer je boos bent. Grote kans dat er dan aan voor jou belangrijke waarden gerammeld wordt… )

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Andere blogs over dit thema

niet meer doen

niet meer doen

Ik zit op m'n balkon en ik zucht. Ik ontspan wat meer in de stoel en haal nog eens diep adem. Met m'n ogen dicht voel ik mijn lijf, voel ik hoe ik thuis kom. Dit is het eerste weekend in ééuwen dat ik niks hóef - of in ieder geval zo voelt het. En ik heb de afgelopen...

Lees meer
ziek, zwak maar gelukkig niet misselijk

ziek, zwak maar gelukkig niet misselijk

Jeetje, had het mij ineens toch ook te pakken! Het begon met een beetje hoofdpijn en werkelijk óveral spierpijn, waarna ik een dag of 5 werkelijk niets kon. Zelfs uit bed komen en gaan douchen was eigenlijk al teveel. En toen ik op een gegeven moment niets meer rook,...

Lees meer
Creatief reflecteren

Creatief reflecteren

Vragen stellen en knutselen - ze zijn al mijn hele leven bij me. Als kind maakte ik al bouwwerkjes van mos en takjes, ik beschilderde zelf doosjes, knipte toen al mooie plaatjes uit om mijn agenda en dagboek te beplakken en handenarbeid was véruit mijn favoriete vak....

Lees meer