Een gevoel van veiligheid is essentieel om tot leren of tot ontwikkeling te komen. Niet alleen de kinderen met een ontwikkelings- of leerachterstand met wie ik in het (speciaal) onderwijs werkte hebben me dat laten zien, maar ook de collega’s in opleiding die ik begeleid heb. Collega’s in een leergebied die het gevoel hadden dat ze vragen konden stellen en fouten mochten maken, durfden eerder nieuwe manieren van lesgeven uit te proberen en te implementeren dan collega’s die het gevoel hadden, niet bij hun directe collega’s terecht te kunnen. 

De kids in mijn klas op de Bouwsteen hadden iets veel basalers nodig; het gevoel dat ze gezien en gewaardeerd werden, om wie ze zijn. Vaak kwamen ze uit klassen in het basisonderwijs waar ze mochten kleuren of de plantjes water geven ‘omdat ze dit werkje niet konden’. Of ze waren steeds als laatste klaar, omdat ze dezelfde hoeveelheid werk moesten doen als de kinderen met VWO-niveau. Een positieve insteek en complimenten waren voor hen vaak voldoende om hen te laten opbloeien. Wat heb ik daarvan genoten!

Naast de sfeer en het gevoel van veiligheid (die jij als trainer/coach/begeleider creëert), is ook de fysieke omgeving belangrijk. Zeker wanneer je met cliënten aan hun persoonlijke ontwikkeling werkt of nieuwe gebieden (in henzelf) ontdekt, is het essentieel om op een plek te werken waar mensen zich op hun gemak voelen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik zo’n plek heb in het centrum van een prachtige stad. Voor mij klopt alles: er is de levendigheid van de stad en de gezelligheid van het dorpse. De plek is midden in het centrum en met de mogelijkheid om langs de singel een wandeling te maken. Een prachtig oud pand met veel karakter, en een rustige, prettige inrichting. Ik ben een gezegend mens 😉 

Wil je meer weten over mijn plek én de mogelijkheden om deze te huren? Kijk dan hier. Je kunt natuurlijk ook altijd even contact opnemen over de mogelijkheden.