Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Over Liefde

Door: Jolanda Sieders
Datum: 19 mei 2019

Een paar dagen in mijn eentje naar de zon, weinig doen (want m’n laptop paste niet in mijn koffertje) en mijn voeten volgen… dat maakt ruimte voor bespiegeling en overdenken. Met het thema ‘Stilte’ in mijn achterhoofd ben ik veel alleen geweest deze week.

De laatste weken ben ik veel bezig geweest met Liefde. Ja, ook met romantische liefde, maar de kronkels die mijn leven daarin maakt zorgde er ook voor, dat ik nadacht over De Liefde. In de breedste zin van het woord. Dit stuk is een poging om mijn gedachten onder woorden te brengen. Als je er niets mee kunt is het helemaal prima, als het je inspireert of aanzet tot reflectie is het mooi.

de aanleiding

Er is altijd een aanleiding, of trigger. Iets dat me raakt en iets losmaakt in mij. In dit geval is het de laatste o-zo-goed-voelende verbinding met iemand die toch weer niet uitmondt in een relatie. Of wacht, nee, misschien was het wel de teleurstelling in een open relatie. Of nee, was het dan toch de kéuze voor een open relatie…? Of de ontdekking dat mijn seksualiteit blijkbaar niet voorbehouden is aan alleen de ándere sexe, of … uhm…

Hoe het ook zij, het leven werpt me regelmatig interessante ervaringen toe. Het enige dat ik kan doen, is een poging doen om er chocola van te maken.

relatie vs liefde

In de hele kakafonie van ervaringen is me één ding wel duidelijk geworden:

Er zijn relaties waarin liefde een bijzaak is en er zijn liefdes die nooit een relatie kunnen zijn. En alle variaties die daarop te bedenken zijn. Allemaal ok, zolang alle betrokkenen hier akkoord mee zijn.

Veel van de aanleidingen om over Liefde na te denken, kwamen voort uit ervaringen rondom relaties. En ja, dat beïnvloedt mijn kijk op Liefde. Er lijkt in mijn hoofd namelijk een scheiding te bestaan tussen ‘romantische liefde’ en ‘overige liefde’. Ik geloof nooit dat de Liefde daar zo over denkt. Net zomin dat ik als persoon een ander ben, wanneer ik me als zus, zakenpartner of geliefde gedraag. Dus: Liefde is Liefde, of deze nu gericht is op mijn kat, een vriend of mijzelf.

God is Liefde

Alle wijsheidstradities kennen teksten of passages over liefde. En vaak wordt daarin God (of welke naam dan ook gebruikt wordt) dan vergeleken met een (of de) Geliefde. In de Bijbel staat zelfs: ‘God is Liefde’ (1 Joh. 4 vers 8). Voor mij betekent dit dat de Bron, de levenskracht die in alles aanwezig is en het mysterie van het leven is, Liefde is.

Zodra ik me afvraag: ‘Wat is de zin van het leven?’ of ‘Wat doe ik in godesnaam hier?’ of een variant hierop die maakt dat ik zoek naar zingeving, ga ik eigenlijk op zoek naar die bron, naar dat mysterie. Er zijn vele wegen die leiden naar de Bron; de religies en hun mystieke tradities, meditatie en de leer van Boeddha, tantra, filosofie en vast nog meer. Welke weg je ook kiest, het gaat altijd over het ontdekken van en het begrijpen van de Liefde.

Als de Bron van alles Liefde is, dan ben ik en alles om mij heen een uitdrukking van die Liefde. Ik wil daar ook graag naar handelen en keuzes maken vanuit Liefde, niet vanuit angst. Om dat te kunnen, is het belangrijk dat ik Liefde kan voelen en zien. Je kent misschien wel het cliché ‘Je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden.’ Erg irritant, maar een cliché wordt een cliché omdat het wáár is. Een mooiere omschrijving vond ik in een artikel in de Happinez van Geert Kimpen over de Kabbalah: “we kunnen maar net zoveel liefde ontvangen als dat we geloven hoeveel er van ons gehouden kan worden.” Au.

Als ik Liefde wil ontvangen en ervaren, moet ik liefde gaan zien, gaan zijn en gaan leven. Wat zijn wij anders dan een uiting van de eindeloze, goddelijke Liefde? De natuur is hier zo ongelooflijk veel beter in dan wij, zij pretendeert niets anders te zijn dan ze is. Iedere golf, iedere schelp, ieder blad aan elke boom is prachtig in zichzelf.

relaties & Liefde

Vervolgens las ik in het boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld’ van Tona Wong Chung deze quote:

“Denk niet dat jij de richting van Liefde kan bepalen, want Liefde bepaalt – als het jou waardig acht – jouw richting.”

Kahlil Gibran – De Profeet

Als ik Liefde bén en de Liefde zich door mij wil manifesteren, dan zijn alle vormen die ik me daarbij kan bedenken, ideeën van het ego. Alle ‘eisen’ die ik stel aan een mogelijke geliefde en relatie zijn pogingen van het ego om controle te houden. En dat is prima (en praktisch, want een relatie is ook vooral veel afspraken maken. Daar gaat dit boek overigens voornamelijk over, als je tips voor je seksleven zoekt, helaas.) maar ik moet het niet gaan verwarren met Liefde. Want de Liefde is groter dan mijn ego, groter dan ik kan (be)denken. De Liefde is geduldig en vol goedheid, zij is niet jaloers en ijdel. Ze oordeelt niet en laat zich niet boos maken.

Als toetje kwam een filmpje van Sadghuru voorbij over het vinden van je soulmate. Hij vertelt een prachtig verhaal, en de samenvatting van zijn boodschap is dat er niet één perfect iemand voor je is op de wereld. Je kiest iemand en met betrokkenheid en commitment kan er iets moois ontstaan, iets groeien.
Er zijn verschillende behoeftes die ten grondslag kunnen liggen aan een relatie. Fysiek, emotioneel, mentaal, financieel, sociaal. Als ik dat allemaal zoek bij een ander, dan ben ik een bedelaar. En een bedelaar heeft niets te kiezen, die krijgt wat hem toevalt. Als ik iemand ben bij wie anderen willen zijn, dán heb ik iets te kiezen. De vraag is dus: zou ik met mij willen zijn?
Oh, en een ‘soul’ heeft geen ‘mate’ nodig. Je lichaam wel, en psychologisch en emotioneel heb je ook een partner nodig. Maar jouw ziel heeft geen partner nodig, die is ‘heel’ in zichzelf.

Oefening in positiviteit 3.0

Wat er toen ontstond is de oefening in positiviteit 3.0:
– 1.0: noem (minimaal) 3 dingen waar je blij van werd vandaag
– 2.0: benoem dat waar je dankbaar voor bent
– 3.0: merk op waar je Liefde ziet
Deze oefening brengt een heel nieuwe kwaliteit – en uitdaging – aan in mijn ervaringen. Kan ik op elk moment Liefde zien? Op elke plek? En in mijzelf? Het is mooi als je een spiegel hebt die je elke ochtend vertelt dat je sterk, lief en mooi bent – en bij gebrek daaraan is het beter als je het jezelf kunt vertellen.

Het cadeau van mijn mini-retraite is van onschatbare waarde: het oefenen in het overal vinden van Liefde. Ik kan Liefde vinden waar ik maar ben, óók als ik geen relatie heb en me soms alleen voel. Het hebben van een relatie is geen voorwaarde voor het vinden, zien en voelen van Liefde.
En jij? Waar vind jij Liefde in jouw leven?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *