Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Oops… en hoe je jouw website kunt redden

Door: Jolanda Sieders
Datum: 07 mei 2019
red je website met een back-up

Zo af en toe krijg ik een paniekerig telefoontje van iemand wiens website verdwenen is. Nou ja, niet verdwenen, maar al m’n foto’s zijn weg! Of een appje van een klant wiens blogs verdwenen zijn, nadat er ‘opgeruimd’ is. En heel soms wordt een website gehackt en is je website totaal niet meer bereikbaar. Wat nu?

Ik zou natuurlijk kunnen zeggen: niks aan te doen, nieuwe website laten bouwen! šŸ˜‰ Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden waarmee je deze optie tot de aller-allerlaatste noodgreep kunt reduceren, waaronder het maken van een back-up.

Beveilig je website

Niet alleen een SSL-certificaat kan helpen, maar ook een ReCaptcha-variant helpt om te voorkomen dat kwaadwillenden toegang krijgen tot je website. ReCaptcha is met name belangrijk wanneer je een blog hebt waarop mensen kunnen reageren en en bericht achterlaten. Je geeft bezoekers dan feitelijk een heel klein beetje toegang tot je website – en hackers hebben vaak niet meer nodig dan dat.

Maak een back-up

Er zijn een aantal manieren om een back-up te maken. Ze variƫren van handmatig bestanden kopiƫren tot automatisch een back-up-bestand laten maken; ik ga er vanuit dat de laatste jouw voorkeur heeft. Ik bedoel, je hebt wel betere dingen te doen toch?!

Handwerk: bestanden kopiƫren (via ftp)

Als je handig bent met FTP en je graag zelf alles in de hand wilt hebben, kun je simpelweg alle bestanden uit de root-directory van je website kopiƫren naar een voor jou handige plek. Zo kun je zelf selecteren van welke bestanden je een back-up wilt maken.
Nadeel: het zijn HEEL VEEL bestanden en nemen dus een flinke smak ruimte in.

Bij je webhost: back-up op de server

Vaak bieden webhosts de mogelijkheid om een (automatische) back-up te maken via het controlepanel of klantenpaneel (soms betaald). Log in en neus even rond, of stuur een bericht naar je webhost. Ze zijn vaak maar al te bereid om je te helpen. Op deze manier staat de back-up in de ‘backoffice’ van je website en kun je daar ook bij, wanneer je website eruit ligt.

Wanneer je kiest voor deze optie zou ik zeker aanraden om een automatische back-up in te stellen, zodat je niet steeds hoeft in te loggen bij je webhost. Meestal heb je daar niet veel te zoeken.
Nadeel: niet alle hosts bieden deze optie en soms is dit betaald.

In je WordPress-installatie: via een plugin

Wil je graag alles op 1 plek beheren, dan kun je ook een plugin gebruiken. Er zijn verschillende plugins om back-ups te maken van je WordPress-installatie, maar UpdraftPlus is veruit de meest gebruikte. Het is eenvoudig in gebruik en je kunt je back-ups opslaan in bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive of One Drive. Je kunt de back-up ook naar jezelf laten emailen zodat je deze op een andere plek kunt opslaan.

back-up via UpdraftPlus

Je vindt de instellingen van UpdraftPlus in je dashboard bij ‘Instellingen’. Wanneer je in dat scherm op het tabblad ‘instellingen’ klikt (zoals op de afbeelding hierboven), kun je bij ‘Planning’ instellen of je de back-ups handmatig of automatisch wilt instellen.

automatische back-up instellen

Hoe vaak je een back-up wilt maken hangt af van je website. Heb je een webshop met regelmatig bestellingen, dan wil je wellicht vaker een back-up maken dan wanneer je een blog beheert waar je maandelijks een bericht plaatst. Als je gekozen hebt klik je daarna op ‘Wijzigingen opslaan’ en klaar is Klara.

Er zijn ook betaalde plugins met meer mogelijkheden, zoals het klonen van je website of het opslaan van de back-ups in de cloud bij de aanbieder van de plugin. Wanneer je een ‘eenvoudige’ website hebt is bovenstaande voldoende.

Wanneer je dit allemaal teveel gedoe vindt, kan ik dit natuurlijk ook voor je instellen. Neem contact op voor de mogelijkheden van het onderhoudscontract van jouw website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *