nog 30 jaar te gaan…

Door: Jolanda Sieders
Datum: 18 dec 2017

Een vriendin van mij vertelde me, dat ze zich onlangs ineens realiseerde dat ze bijna 30 jaar met haar man samen is – en dat ze zomaar nog eens 30 jaar verder kan. Ze zei daarop: “Ik besef me dat ik nog eenzelfde hoeveelheid tijd te gaan heb, een heel leven, zo voelt het. Wat ga ik met die tijd doen?”

De laatste tijd spreek ik veel vrouwen tussen de 40 en 50 en steeds weer hoor ik in andere bewoordingen hetzelfde verhaal. Kinderen (bijna) de deur uit, een baan waar ze geen voldoening (meer) uit halen en een sterker wordend gevoel dat ze iets anders willen. Deze vrouwen weten dat ze langer door zullen (of moeten?) werken. Ze weten ook dat ze in deze fase van hun leven meer ruimte willen maken voor hun eigen wijsheid en dit willen doorgeven aan anderen. Maar hoe?

Deze fase vraagt om bezinning, om reflectie. Het is nodig om te overdenken én te voelen hoe je in het leven staat en wat je nog met je leven wilt (en ja, dat heeft ook vast met de overgang te maken). Doe je datgene waar jij blij van wordt en is jouw werk, ontspanning en verdieping in balans? Mooi! Dan wordt het misschien wel tijd om jouw wijsheid te delen met anderen 🙂 Als je wilt ontdekken welke thema’s in jouw leven nog aandacht nodig hebben, dan kunnen de (zelf)reflectiekaarten een mooi hulpmiddel zijn.

Wanneer je voelt dat het niet meer klopt, dat je meer in je mars hebt of dat je gevoel zegt dat je eigenlijk iets anders wilt doen, is het tijd voor actie. Praat erover met vrienden en vriendinnen, ga een dagboek bijhouden, bespreek mogelijkheden tot verandering met je leidinggevende, doe een retraite of maak een Droombord. Onderzoek wat jouw verlangen of droom is en verbind je ermee.

 

‘Ja’ zeggen tegen wat jouw hart je ingeeft, betekent niet dat je direct je baan moet opzeggen of je huis verkopen. Het betekent dat je bewust kiest voor wat je in jezelf voelt, voor jouw missie. Voor wat jij belangrijk vindt. Wanneer jij deze keuze maakt, ontvouwt zich vanzelf wat dat voor jouw leven betekent. Er komen kansen voorbij, je ontmoet mensen die iets voor jou kunnen betekenen en je gaat herkennen wat bij jouw keuze past. Het zet altijd een beweging in gang, maar jij hebt de touwtjes in handen.

Kiezen voor jouw missie vraagt moed. Het is een stap in het onbekende, buiten jouw comfort-zone. Het vraagt om vertrouwen in het leven én in jezelf. Kun je voelen dat jij alles in jou hebt om deze stap te zetten? Weet je dat jouw keuzes impact hebben op jouw leven – en dat jij daarmee kunt bepalen hoe jouw leven eruit ziet?

Er liggen 30 prachtige jaren voor je, hoe ga jij deze invullen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *