training in zelfreflectie

training in zelfreflectieZelfkennis is een stevige basis voor de ontwikkeling naar volwassenheid. Wanneer we meer weten over onszelf, wat ons beweegt, waar we voor staan, kunnen we bewustere keuzes maken. Het zorgt dat we steviger staan en met meer veerkracht kunnen reageren op dat wat er in het leven zich aandient.

Dit ‘vak’ ontbreekt op school. We gaan er impliciet van uit dat kinderen ‘dit wel oppikken’ en leren wie ze zijn. In onze huidige maatschappij lijkt juist het tegendeel waar: veel jonge mensen weten niet wat ze met al hun keuzes aanmoeten. Studie, beroep, uiterlijk, vriendschappen, alle prikkels van de media en de overweldigende keuze als consument.

Een training in zelfreflectie kan kinderen helpen tot zelfkennis te komen. En zelfkennis helpt hen, bewuste keuzes te maken. Een training in zelfreflectie levert kinderen op:
• zelfkennis: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik
• zelfrespect: ik zorg voor mijzelf en hou van mijzelf
• leren keuzes maken: van binnen (wat vind ik belangrijk, waar ga ik voor) en van buiten (wat doe ik wel – en wat niet, met wie wil ik tijd doorbrengen).

“Een kind dat blij is, zelfzeker, contact kan maken met de omgeving en plezier heeft in wat het doet, leert gemakkelijker.”

thema’s
1. Wie ben ik?
2. Wablief?
3. Ik ben ik & jij bent jij
4. Eigen baas
5. De Waarheid
6. Respect
7. Flow
8. Dromen & demonen
9. Superhelden
10. Dit ben ik!

de bijeenkomsten
Alle bijeenkomsten hebben ongeveer dezelfde opbouw. We ‘landen’ met een paar minuten stilte waarin we denken aan het thema van die week of een vraag. Daarna kijken we even terug naar de vorige bijeenkomst en naar het thema van deze week. Het thema wordt verkend door middel van een oefening, opdracht of spel en een (kring)gesprek. We sluiten af met een verwerkingsopdracht (in het logboek).
De training wordt voorafgegaan door een informatie-bijeenkomst voor ouders/verzorgers. De training heeft namelijk meer impact, wanneer de ouders/verzorgers weten wat er besproken wordt en hier ook thuis actief mee bezig kunnen zijn.


inspiratie

De ingrediënten voor deze training komen uit veel verschillende hoeken. ‘Bewezen’ theorieën, een spirituele levensfilosofie, visie op het leren van kinderen, zoals de vooronderstellingen van NLP (Bandler/Grinder), meervoudige intelligentie (Gardner) en opvoeden met deugden logouil-vaag(Popov). Allemaal subjectieve inspiratiebronnen, met één gemeenschappelijk deel: een onwankelbaar vertrouwen in het kind. Het vertrouwen dat het kind de beste, mooiste en absoluut unieke versie van zichzelf wil zijn – en dat graag van ons wil leren.

Kosten
Deelname aan de training kost 245 euro per kind en start op woensdag 6 september. Klik op de datum in de agenda om uw kind(eren) in te schrijven voor deze training.