Halfvol of halfleeg?

Door: Jolanda Sieders
Datum: 15 jun 2018

Een halfvol of een halfleeg glas?
Jouw emoties zijn de belangrijkste factor voor jouw geluk. Wanneer je beseft dat jouw emoties en gevoelens van jou zijn neem je de verantwoordelijkheid en daarmee de touwtjes weer zelf in handen. Het zijn dus niet de omstandigheden die jouw geluk maken, maar jijzelf (confronterend hé…). 

Dit is niet wat we als kind leren; wanneer we huilen, komen onze ouders of opvoeders ons troosten en lossen het probleem op. Logisch, want als kind huilen we wanneer we honger hebben – en we zijn daarvoor afhankelijk van onze ouders. Langzaam maar zeker leren we dat dit ook zo is voor andere gevoelens. Een ruzie wordt gesust, frustratie wanneer we iets niet mogen of wanneer iets niet lukt wordt goedgemaakt met afleiding of een snoepje.

De ‘oplossing’ voor negatieve emoties komt daarmee buiten onszelf te liggen. We vergeten daarmee dat deze emoties uit onszelf komen en dat wij daarmee te dealen hebben. Lang leve de ouders die hun gefrustreerde kleuter even laten brullen of boos zijn! Wanneer je je beseft dat jij de verantwoordelijkheid hebt voor jouw emoties, betekent dit ook dat jij hierin keuzes kunt maken. Geef je alle aandacht aan frustratie en dat wat jij niet goed vindt? Leg je de verantwoordelijkheid buiten jezelf? Of kijk je naar jouw eigen emotie en waar deze vandaan komt?

Bovendien hebben ALLE situaties een keerzijde. Er is altijd donker en licht, fijn en pijn, positief en negatief. Het één kan niet zonder het ander: yin en yang. Dus die situatie die jouw verdriet triggert, heeft ook een zonniger kant. Ben jij bereid om die ook te zien? Waar jij je op richt, is jouw keuze. Zie je een halfvol, of een halfleeg glas? Het is echt een kwestie van perspectief.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *