Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

Bevrijd jouw Creativiteit!

Door: Jolanda Sieders
Datum: 23 mrt 2020

Net als ik weer helemaal geïnspireerd ben en bruis van ideeën, komt er zo’n naar virus dat van alles in de war gooit. Mijn agenda leeg, alles op de agenda van StilleWateren geannuleerd – net nu ik allerlei leuke dingen gepland had! Weer een workshop Canva, de Cursus in Zelfreflectie, eindelijk weer eens een workshop Droombord maken én een nieuwe workshop: Bevrijd jouw Creativiteit. Potverdepotver…

Als ik niet oppas, tuimel ik zo het klaagkamertje in mijn hoofd in en ga ik zitten sippen in het donker. Voor mij is creativiteit de meest directe manier om positief te blijven en dankbaarheid te kunnen voeden. Dankbaarheid is namelijk één van de meest krachtige emoties die we kennen. Wanneer ik me focus op dankbaarheid en dat voel in m’n lijf, is er geen ruimte voor angst. De oefening in dankbaarheid is daarom altijd een onderdeel van (de cursus in) zelfreflectie en een belangrijke eerste stap naar een positieve levenshouding, omdat het me helpt om te zien wat er wél is.

Vind jouw Creativiteit

In tegenstelling tot wat er nu misschien door jouw hoofd schiet, is creativiteit niet alleen voor kunstenaars en ontwerpers. Het woord creativiteit komt van het Latijnse woord ‘creatio’ wat ‘scheppen’ betekent. De definitie in de Dikke Van Dale geeft dan ook aan dat het over het ‘scheppend vermogen’ gaat, elders wordt gesproken over ‘scheppingskracht’ en ‘voldoen aan de vormdrift’. Deze laatste spreekt mij vooral aan; ik kan soms echt een bijna onbedwingbare ‘drang’ hebben om iets te maken!

Als het begrip creativiteit wat meer wordt uitgelegd, gaat het vooral over ‘iets nieuws maken of bedenken’. Dat kan overal over gaan! Een nieuw recept uitproberen is dus creativiteit. Net als jouw eigen manier om je werk te plannen, een feestje te organiseren of om te gaan met jouw lastige puber. En ja, ook je eigen kerstkaarten maken.

Creativiteit gaat dus niet over kunst, het gaat over op een nieuwe, frisse manier naar dingen kijken. Het gaat over buiten de lijntjes durven kleuren, het net een tikje anders doen, jouw leven op jóúw manier leven. Iedereen heeft een bepaalde mate van creativiteit – en dat kun je oefenen.

Iets met een comfortzone…

Buiten de lijntjes kleuren is spannend, iets nieuws proberen kan ons wat angst aanjagen. Toch is dat de plek waar groei plaatsvindt, waar we ons ontwikkelen. Het is de plek waar ‘Nieuw’ zich bevindt.

 Creativiteit spreekt ook een ander gedeelte van je hersenen aan. Het zorgt voor nieuwe verbindingen in je brein, waardoor je flexibeler kunt denken. En als er iets is wat we deze dagen nodig hebben… Bovendien is creativiteit sterk verbonden met spelen. Gaan je mondhoeken al omhoog? 

Oefeningen in creativiteit

Er zijn duizenden manieren waarop je kunt spelen met je creativiteit. Ga bijvoorbeeld eens kijken op Pinterest en zoek op een werkvorm die je leuk vindt zoals tekenen, breien of hout bewerken. Of zoek op een onderwerp zoals een seizoen, een ruimte in je huis waar je iets mee wilt doen of probeer eens ‘upcycle’ en laat je verrassen.

In het jaartraject EigenWijsheid (en de kennismaking daarmee) gebruik ik 7 verschillende werkvormen. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Hieronder een – absoluut NIET uitputtend! – lijstje met ideeën.

 

1. Wie schrijft, die blijft
 • Begin een dagboek. Dit is niet alleen goed voor het ontwikkelen van je schrijfvaardigheid, maar ook om helderheid te creëren in je emoties en wat er in je leven gebeurt. Dagelijks schrijven helpt je om woorden te geven aan wat je voelt en ervaart – en wordt iedere dag makkelijker.
 • Speel met woorden. Dat kan in dichtvorm, zoals een Haiku of een Elfje, maar ook helemaal vrij van vorm (of rijm). Vind mooie woorden en rijg deze aan elkaar, vind jouw ritme in de tekst.
 • Bedenk titels voor afbeeldingen. Als je een mooi beeld ziet (online, in je huis of misschien wel foto’s die je op je telefoon hebt staan), bedenk dan een pakkende kop of titel voor het beeld. Ik ben altijd dol op woordgrapjes en dubbelzinnigheden, maar een mooie spreuk of quote kan natuurlijk ook.
2. Prutsen, fröbelen en knutselen
 • Bepaal jouw oefenterrein. Koop of maak een notitie- of schetsboek en maak dit tot jouw oefenterrein (in de workshop ‘Bevrijd jouw Creativiteit’ gaan we een ‘Prutsboek’ maken, waarbij je jouw beperkende overtuigingen wat betreft creativiteit onderzoekt en wat oprekt). Of neem een mand of lade en bewaar hier jouw creaties in. Het kan niet gek genoeg en ALLES mag hier!
 • Speel & oefen. Als je iets beter wilt kunnen, of dat nu handlettering, calligrafie, schilderen of tekenen, haken of macramé is, het begin met oefenen. Begin niet direct met het vilten van een sprookjeskasteel of hoed, maar zoek een eenvoudig project waar je plezier in zult hebben. Gun jezelf een positieve ervaring.
 • Experimenteer. Wanneer je aan het oefenen en leren bent, vraag dan vriendelijk aan je innerlijke criticus of hij of zij een stapje opzij wil doen. Stel vast dat het niet altijd ‘Mooi’ hoeft te worden of te zijn; van de dingen die mis gaan, leer je het meest! Probeer allerlei verschillende materialen uit, juist ook die dingen die je niet als eerste zou pakken.
3. Train je brein
 • Ga puzzelen. Of het nu sudoku’s, legpuzzels of een spel op je mobiele telefoon is, puzzels helpen je hersens scherp te houden. Ze helpen om de details van dingen te zien of juist het grotere plaatje in het oog te houden. Visuele puzzels dagen je uit om een ander perspectief in te nemen, waardoor je anders gaat kijken naar de wereld om je heen.
 • Leer iets nieuws. Als je je hersens soepel wilt houden, is het goed om regelmatig iets nieuws te leren. Misschien heb je altijd al willen leren hoe je dat lekkere toetje van oma maakt, of zou je sneller willen leren typen. Wees bij het leren van iets nieuws lief voor jezelf en sta jezelf toe om fouten te maken.
 • Onderzoek andere perspectieven. Ga eens in gesprek met iemand die er heel anders over denkt, of oefen jezelf in het innemen van een ander standpunt. Je kunt dit doen door een 2 of 3 stoelen neer te zetten (afhankelijk van het aantal perspectieven dat je wilt onderzoeken) met in het midden een briefje met het onderwerp dat je wilt onderzoeken. Bepaal welke stoel voor jouw standpunt staat en leg bv briefjes op de andere stoelen voor de andere standpunten. Ga dan op de verschillende stoelen zitten en ervaar wat er gebeurt wanneer je naar het onderwerp kijkt.
4. Denken in beelden
 • Leg het vast. Met je mobiele telefoon kun je prachtige foto’s maken. Je kunt een filter toevoegen (vaak al in je camera-app), de achtergrond vervagen (afhankelijk van het type telefoon) en nog een heleboel meer. Op YouTube zijn allerlei tips en mini-cursussen te vinden. Speel met licht, kleur en compositie en vind jouw eigen stijl.
 • Kleur = emotie. Rood roept iets anders op dan groen, en als we verliefd zijn zien we de wereld om ons heen heel anders dan wanneer we ziek zijn. Zo kun je je emoties beïnvloeden door heldere, vrolijke kleuren te gebruiken in een tekening of collage, of je kunt je gevoelens onderzoeken door met kleur te spelen.
 • Droom. Een leuke manier om met kleuren en beelden te spelen is door een Droombord te maken; ik heb een stappenplan voor je gemaakt dat je kunt gebruiken. Neem een thema of onderwerp waar je beelden bij zoekt, maar het kan ook op basis van een (orakel)kaart, een gedicht, een gebeurtenis of liedje.
5. Ga op zoek naar inspiratie (of laat het jou vinden)
 • Onderzoek wat jij mooi vindt. Er zijn al zo ontzettend veel prachtige dingen gemaakt, ga daar eens tussen snuffelen en ontdek wat jou raakt. Ga naar een museum (of verken allerlei collecties online), luister naar muziek of een podcast, lees een boek of kijk naar een TedTalk.
 • Kom in beweging. Wil je iets maken (of schrijven, of tekenen) maar krijg je geen ideeën? Ga dan uit je hoofd en in je lijf. Je komt dan even uit de ‘mentale’ stand en geeft wat meer ruimte aan je onderbewuste. Ga dansen, wandelen, zwemmen of simpelweg schoonmaken.
 • Of juist niet. Wanneer je helemaal stil wordt – ook van binnen, geef je ook ruimte aan je onderbewuste en de ideeën die zich daar bevinden. Ga op zoek naar mindfulness oefeningen of meditaties en oefen jezelf in het niet-concentreren. Je vervelen en een poosje niets doen schijnt ook bijzonder goed te werken om de inspiratie jóú te laten vinden.

Veel plezier met het ontdekken en bevrijden van jouw creativiteit. Vind jouw unieke vorm en kleur en geef uiting aan wat er in jou leeft. Ik ben heel benieuwd naar wat er mag ontstaan!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs over dit thema

Creatief reflecteren

Creatief reflecteren

Vragen stellen en knutselen - ze zijn al mijn hele leven bij me. Als kind maakte ik al bouwwerkjes van mos en takjes, ik beschilderde zelf doosjes, knipte toen al mooie plaatjes uit om mijn agenda en dagboek te beplakken en handenarbeid was véruit mijn favoriete vak....

Lees meer
Favorieten: Divi

Favorieten: Divi

Een aantal jaar geleden 'struikelde' ik over Divi. Een thema met een 'bouwer', een soort blokkendoos waarmee je heel eenvoudig websites kunt bouwen. Aan de voorkant, zodat je precies ziet wat je doet. In de loop van de jaren is het thema en de (inmiddels ingevoegde)...

Lees meer
Het natuurlijke ritme van creatie

Het natuurlijke ritme van creatie

Alles heeft een eigen ritme. De seizoenen, dag en nacht, bomen, je menstruatie, eb en vloed, zonnebloemen, jouw hart - de natuur volgt haar eigen klok. Hoe meer we daarvan afwijken of er verder vandaan gaan, hoe harder we moeten werken. Voor mij is de wintertijd daar...

Lees meer