Ruimte om te zijn

Ontdek wie je bent als ondernemer, wat jouw missie is en hoe je dat zichtbaar maakt in de wereld.

3 kaarsen

Door: Jolanda Sieders
Datum: 07 jan 2020

Het is nog steeds donker ‘s ochtends. En als het nat en druilerig weer is (ik hoop nog steeds op sneeuw), is het ook ‘s middags vroeg donker. Of op z’n minst schemerig. Ik wéét dat de dagen langer worden, maar ik voel het echt nog niet. De winter is er nog, krachtig en donker.

Met de feestdagen voorbij lijkt het alsof we nu pas de donkerste tijd van het jaar in gaan. De kerstboom de deur uit, de vrolijke lampjes die langzaamaan uit het straatbeeld en de woonkamers verdwijnen. Alleen een enkel kaarsje zie ik nog, hier en daar.

In deze tijd moet ik altijd wat meer moeite doen om het licht te vinden. Het is er, het komt – maar waar? Deze spreuk uit de Keltische traditie herinnert me eraan; ik kan op verschillende manieren mijn eigen duisternis verlichten.

Drie kaarsen die elke duisternis verlichten: waarheid, de natuur en kennis.

Buiten zijn is altijd een goede remedie tegen donkerte: een winterzonnetje, voorbij razende wolken in de lucht of een dapper strijdende winterviool. Een buizerd op een paal, zijn territorium overziend. Er is in de natuur genoeg te zien – ook in de winter.

Waarden

De waarheid is geen vaststaand feit. Het beweegt mee, met de tijd en met mijn ontwikkeling. Wanneer ik in deze tijd me weer besef wat mijn waarden zijn, heb ik een lichtend snoer waarlangs ik mijn stappen kan zetten. Plannen maken en nieuwe ideeën uitwerken voor het komende jaar werkt voor mij het beste als ik me aan mijn eigen waarheid houd.

Het klinkt heel simpel, maar ik tast ook regelmatig in het duister. ‘Wat ben ik in vredesnaam aan het doen?!’ vraag ik mijzelf ook af – en toch zet ik nog weer een stap. Vertrouwen is de sleutel, maar voel me ook echt wel eens Thomas.

Kennis

In sommige gevallen hoef ik niet helemáál op mijn gevoel te vertrouwen. Dan kan vragen stellen al een flinke tip van de sluier oplichten. Want weten waar ik naartoe ga of waar ik mee te maken heb, helpt ook om beslissingen te nemen. Een Arabisch spreekwoord zegt niet voor niets: ‘Vertrouw op Allah, maar bind je kameel vast.’

Zo verlicht ik voor mijzelf ook in deze weken het donker, tot aan begin februari. Dan worden de eerste tekenen van de lente alweer zichtbaar. Tijd voor een feestje! 😉

En jij? Hoe verlicht jij het donker?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *